11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Davor Ivo Stier: “Hvala islamu, zbog njega danas imamo Evropu!”

Hadžifejzović: "Jesu li muslimani u BiH prepreka za ulazak naše zemlje u EU? Želi li EU muslimane iz BiH?"
Hadžifejzović: "Je li moguće da sve zemlje zapadnog Balkana uđu zajedno u EU?” Stier: "To je individualno! Evropa neće biti stabilna ukoliko sve zemlje zapadnog Balkana ne budu integrirane! Ona zemlja koja je najviše napravila i koja je najbliže članstvu je Crna Gora!" Hadžifejzović: "Kako komentarišete tvrdnje da Vam je djed ustaški pukovnik? Milanović kaže da je 'ratni zločinac' i 'ubica'..." Stier: “Ne opterećujem se time! Što se tiče mene, ja sam ja i moje okolnosti!" Hadžifejzović: “Može li se preko Vatikana u EU?” Stier: "Papa Franjo poručuje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji! Papu Franju sam sreo; moja majka ga je poznavala..." Hadžifejzović: "Vaš komentar na tvrdnje da će HDZ dobiti sve u BiH?" Stier: "Odgovorio sam im radom!"

Hadžifejzović: “Prije dvije godine razgovarao sam sa Vučićem zašto se zemlje zapadnog Balkana ne bi zajedno dogovorile da uđu u EU, da to traže od EU. Tada sam čuo jedno, sada drugo. Šta Vi mislite: je li moguće da sve zemlje zapadnog Balkana uđu zajedno u EU?”  

Stier: “To je individualno! Ona zemlja koja je najviše napravila i koja je najbliže članstvu je Crna Gora! Evropa neće biti stabilna ukoliko sve zemlje zapadnog Balkana ne budu integrirane! To je pozivanje suparnika da destabiliziraju i te zemlje i EU! Zato je ulazak cijelog zapadnog Balkana u EU važan, ne samo za te zemlje nego i za EU, za vlastitu sigurnost!”  

Hadžifejzović: “Kažu Vam da ste potomak ustaše. Milanović tvrdi da je vaš djed ratni zločinac. Kako gledate na to? Šta mislite hoće li Vas u BiH zbog toga gledati kao crnu tačku?” 

- OGLAS -

Stier: “Ne opterećujem se time! Fokusiran sam na cilj da poduprem reforme u BiH, a u evropskim institucijama da BiH držimo visoko na agendi! Što se tiče mene, ja sam ja i moje okolnosti! Kada dolazim u BiH, dolazim kao prijatelj! Želim da BiH što prije bude dio evropske porodice!” 

Hadžifejzović: “Može li se preko Vatikana u EU?” 

- Advertisement -

Stier: “Vatikan je mala država, ali ima autoritet Svete stolice! Papa Franjo poručuje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji! Papu Franju sam sreo; moja majka ga je poznavala. Koliko poznajem politiku Svete stolice, ona itekako podržava EU put BiH i skladan život u BiH! BiH nije sama; ima podršku EU! Svaki korak ste bliže članstvu; svaki korak donosi određene benefite!”   

Hadžifejović: “Upravo nakon Vašeg imenovanja, kako su Vas dočekali u prvim političkim reakcijama… Kratko ću nabrojati samo neke: da ste vi HDZ-ov čovjek koji će ovdje prvo i samo tražiti izmjene Izbornog zakona po kojima će samo Hrvati birati hrvatskog člana Predsjedništva. Komentar više: da je HDZ u BiH postigao sve što je želio… ostalo je još samo Predsjedništvo. Kako odgovarate na takav doček?” 

Stier: “Pa odgovor je bio zapravo radom. Došao sam kad su bili Lokalni izbori, kao promatrač, zajedno sa delegacijom Evropskog parlamenta. Susreo sam se, naravno, i sa nekim kandidatima, s ljudima koji su vodili izbore iz CIK-a, ali sam bio i šetao po ulicama Sarajeva. Nažalost, zbog ovih doista razornih poplava imao sam priliku posjetiti Fojnicu, Kreševo i Kiseljak, razgovarati i tamo sa ljudima. Ono što osjećam jeste da se možda iz nekih krugova šalju neke strelice. Ali obični ljudi u BiH žele da zemlja ide naprijed i vide u EU perspektivu, bez obzira jesu li oni Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili Ostali… bez obzira jesu li vjernici ili nisu. Ono što u ovom trenutku ujedinjuje sve u BiH je to da gledaju prema EU kao u perspektivu koja može osigurati bolju budućnost. U tom smjeru ću svojim radom dati odgovor na ta pitanja.” 

Hadžifejzović: “Za kraj, gospodine Stier, nije Vama lako u političkom angažmanu. Niste rođeni u Hrvatskoj; rođeni ste vani. Sada kada ste imenovani, u počecima Vašeg političkog angažmana u Hrvatskoj, dočekivani ste, čak bih rekao, u BiH ‘upeglanije’, ali prve reakcije su bile: ‘Dolazi nam HDZ-ovac. On je potomak ustaše.’ U Hrvatskoj to još govore, citiram: ‘Ma njegov djed je bio ustaški pukovnik’, a Milanović na svom jeziku kaže za Vašeg djeda… tvrdi da je ratni zločinac i ubica. Kako to podnosite?”  

Stier: “Ja se ne opterećujem time, nego sam fokusiran na cilj koji sam Vam spomenuo, a to je da poduprem, zajedno sa kolegicama i kolegama, put BiH ka EU… da držimo BiH visoko na agendi. Što se tiče mene i mog porodičnog backgrounda, ja sam ja i moje okolnosti! Ja ne bježim od toga; itekako sam svjestan svog identiteta. Uvijek dolazim u BiH kao prijatelj države!”

CIJELO GOSTOVANJE DAVORA IVE STIERA POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA