13 C
Sarajevo
25.10.2024

Džidić: Sokolac nije dobro rješenje kompromisne lokacije u okviru Zakona o sudovima BiH!

Džidić: KS svijetli primjer u borbi protiv korupcije!
U vezi sa informacijom koja se pojavila u medijima da bi usaglašavanje o Zakonu o sudovima BiH kompromisna lokacija mogao biti Sokolac, umjesto prijedloga SNSD-a da to bude Banja Luka, kao I prijedloga Trojke da to bude Istočno Sarajevo, director BIRN- a Denis Džidić smatra da je Sokolac daleko od dobrog rješenja.

“Ono što vidimo jeste potpuni jaz između onoga što žele stranke iz Trojke i vladajuća koalicija iz RS-a! Imali smo preporuke međunarodne zajednice da se zadrži proširena nadležnost! Prijedlog Sokoca ima više pitanja! Sokolac je najmanje sat vremena udaljen! Vi imate u toku cijelog postupka da se žalite apelacionom odjeljenju! To nije efikasno! Sokolac nije veliki grad koji bi imao dovoljne kapacitete za suđenja i eventualni smještaj za sve! Mnogo troškova bi se pravilo ukoliko nije neko centralno mjesto blizu Suda BiH! Vidimo da VSTV ima brojne probleme prilikom zapošljavanja osoba koji su u daljim krajevima! Ukoliko Sokolac bude odabrana lokacija, to će biti rješenje daleko od optimalnog!”, upozorava Džidić.

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, u politički zarobljenom sistemu kakav je Bosna i Hercegovina, Džidić navodi kao pozitivan primjer Kanton Sarajevo.


“Ured za borbu protiv korupcije KS je svijetla tačka! Ozbiljno se radi protiv korupcije! Imali smo veće optužnice koje se tiču optužnice! To je pohvalno! Sukob interesa – dobri rezultati! Jako je malo pritiska! Federacija kao da je na njih zaboravila! Vidjeli su pokušaje repliciranja modela ureda za korupciju! Sistem ne može premostiti činjenicu da u Federaciji nemamo adekvatan sistem! Vladajućim strankama to nije u interesu!”, smatra Džidić.

- OGLAS -


Džidić smatra da političke stranke žele stopirati prijave protiv sukoba interesa! U velikoj mjeri odgovornom smatra HDZ BiH. Smatra da dominantno nacionalne stranke žele zadržati identičan sistem, kako bi živjeli sistem nekažnjivosti za brojna krivična djela!
Komentirao je i slučaj Debevec Ranko I drugi, ali i potencijalno pomilovanje Fadila Novalića, presuđenog u slučaju “Respiratori”.


Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA