12 C
Sarajevo
27.04.2024

Epidemija velikog kašlja se rapidno širi u KS! Nevakcinisanje djece kobno i pogubno!

Prije desetak dana u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija velikog kašlja.
Koliko je opasna ova bolest otkriva doktorica Sana Trhulj iz Hitne pomoći Sarajevo.

Dok se bavimo politikom, cjepkamo nadležnosti, spinujemo o ugroženosti razmaženih političara, rijetko se ko sjeti pričati o stvarnom životu i problemima koje on nosi. Veliki kašalj bolest je koja je bila iskorijenjena, ali trend nevakcinisanja djece vratio je ovu, donedavno, izumrlu bolest.

Prije skoro deset dana, u Kantonu Sarajevo proglašena je epidemija velikog kašlja. Tu je odluku donijelo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Zarazna bolest – Pertussis, a koja je poznata pod nazivom „veliki kašalj“ alarmirala je medicinske radnike, ali i Ministarstvo zdravstva zbog izrazito lahke prenosivosti s jedne na drugu osobu. Iako se činilo da je ova bolest iskorijenjena, situacija na terenu ipak pokazuje da nije.

- OGLAS -

Dr. Sana Bradarić, iz Hitne pomoći KS, za FACE je kazala da ovu bolest uzrokuje gram negativna bakterija Bordetella Pertussis i postoje tri stadija kliničke slike oboljelih.

„Prvi stadij je kad se javljaju simptomi slični gripi.

Šta je „veliki kašalj“?

Veliki kašalj akutna je infektivna bolest dišnog sistema koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Prenosi se s jedne na drugu osobu kapljičnim putem i ostavlja ozbiljne posljedice – pogotovo kod djece i novorođenčadi. Potcrtava se da su djeca i novorođenčad pod najvećim rizikom obolijevanja, te se preporučuje poduzimanje određenih mjera, kako ne bi došlo do razvoja ove bolesti.

Koji su simptomi?

Simptomi se postupno razvijaju i prati ih nekoliko stadija. Nakon perioda inkubacije, koji traje od sedam do deset dana, simptomi postaju biti očigledni i slični su prehladi. Nos počinje curiti; pojavljuje se blaga temperatura; prisutno je kihanje, te naposljetku i suhi kašalj. Taj kašalj postaje mnogo ozbiljniji u periodu koji slijedi!

Kašalj potom postaje jači i može biti praćen gušenjem i dišnim poteškoćama, a može uzrokovati i povraćanje. Naposljetku, pojavljuje se pneumonija, dehidracija… Novorođenčad može patiti i od apneje.

Napadi kašlja mogu uzrokovati i povećanje pritiska u glavi i izazvati potencijalno krvarenje u mozgu, a može se pojaviti i encefalopatija.

Prevencija i liječenje velikog kašlja

Oboljeli nakon dobivanja dijagnoze bivaju podvrgnuti antibiotskom liječenju, ali ključna je prevencija, odnosno vakcinisanje dojenčadi u prva dva mjeseca života. Kasnije, tokom adolescencije, tinejdžeri primaju dodatne dvije doze i tako stječu zadovoljavajuću imunu zaštitu. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA