11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Forto: “Odakle nelegalni kamenolom u Jablanici?” Uk: “Šuma se nelegalno krčila!” Mioković: “Treba istraga!”

Forto: "Moramo zbrinuti one kojima najviše treba pomoć! Moramo istražiti i ljudski faktor!" Mioković: "Jedan čovjek u Jablanici mi je rekao: ‘Dođi mi familiji na dženazu.’" Uk: "Izgubljeni su životi, nažalost, ali ovo nam treba biti nauk za ubuduće!"

Edin Forto – ministar saobraćaja i komunikacija BiH, Dragan Mioković – predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, i Nihad Uk – premijer Kantona Sarajevo, bili su gosti večerašnjeg izdanja “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”.

Hadžifejzović: “Gdje ste bili? Šta se desilo?”

Forto: “Pogođeni smo ovim što se desilo! Reakcije ne izostaju! Odustali smo od toga da sada pričamo o politici – nije prikladno! Od ranog jutra smo alarmirani! Kataklizma je u Jablanici! Najteže mi pada činjenica da sam razgovarao sa nekoliko mještana koji su sve to preživjeli! Pričali su mi kako su gubili svoje najbliže! Dženan mi je rekao da je gledao kako kuća do njega, u kojoj su mu brat i njegova supruga, nestaje! Neke kuće su otišle sa armiranim temeljnim pločama! Objašnjavao mi je kako je našao tijelo svoje snahe i bratića! Moraju se otkloniti štete, nastaviti život! Mora se istražiti ko je odgovoran! Mještani su mi rekli da je kamenolom nelegalan! Ne želim upirati prstom, ali kažu ljudi da je Božije davanje. Moramo zbrinuti one kojima najviše treba pomoć! Moramo istražiti i ljudski faktor! U narednim danima moramo razgovarati i o tome, možda ne sad! Imamo već pomoć i od Hrvatske i od Srbije! Pomoć postoji; ostaje da se vidi kakva će pomoć biti i kako će civilne zaštite to raspodijeliti!”

- OGLAS -

Mioković: “Jutros sam kontaktirao Bradaru i Tomislava i s njima sam razmijenio mišljenja. Kontaktirao sam i sve članove Komisije za sigurnost i rekao im da budu u pripravnosti za hitne sjednice. Čim sam izašao na lice mjesta, jedan čovjek me opsovao. Ja sam podigao ruke. Rekao je: ‘Što ste sad došli, a dijelite koncesije’, a drugi je rekao: ‘Dođi mi familiji na dženazu.’ Spustio sam se nizbrdno u Jablanicu; vidio sam velike komade kamenja. Nisam znao ni da postoji kamenolom, ali sam siguran da će biti mnogo posla za istraživanje.”

Hadžifejzović: “Nihade, koja je intervencija Kantona?”

- Advertisement -

Uk: “Ozbiljan dan je pred nama! Ujutro oko šest sati su me probudili. Direktor Civilne zaštite najavio mi je potencijalni problem; nismo znali razmjere! Ovo nam je treća situacija. Znali smo koja je procedura! Spremili smo ljude i čekali odluku FBiH da mi možemo pokrenuti našu civilnu zaštitu! Bilo smo spremni u 8:00 sati! Odluka Federacije je došla u 12:00! Nismo poslali nikakav novac; poslali smo našu mehanizaciju, ljude, posadu i 24 vatrogasca! Pola je otišlo za Jablanicu, pola za Kiseljak! Zvao sam premijerku HNK i premijera SBK da vidim koje su nam potrebe i oni su nam rekli: ‘Otvorite nam bolnice’ jer njihovi tehničari nisu mogli doći do Mostara! Hitni smo bili! Cjelodnevno zasjedanje je bilo! Sanirat će se ovo! Izgubljeni su životi, nažalost, ali ovo nam treba biti nauk za ubuduće! Mještani sela kod Tarčina kažu da su razlog bujice šumari SBK koji su krčili šumu u gornjem toku Crne rijeke, kako bi mogli preći s jedne obale na drugu! To oni tvrde! Bit će izazovno situirati stanovništvo! Ali moramo biti pametniji u budućnosti! Prevencija je itekako bitna!” 

Forto: “Ljudski životi su u pitanju! Ne ponašamo se odgovorno prema našoj prirodi! Nasip koji ostane ostane prepreka – to postane smrtonosna posljedica za okolinu! Naš odnos prema prirodi se mora promijeniti! Velikoj količini manjih rijeka u BiH moramo pristupiti kao da će se sutra opet sve isto ponoviti! Jako je bitno da se intervencije u prirodi – hidrocentrale, kamenolomi – nadziru i da postoji dovoljno struke, sve dozvoljene studije. Kada se desi improvizacija, onda se ovo desi kao danas!” 

Uk: “Jedno je izgubiti most, a drugo je izgubiti čitavu porodicu!”

Mioković: “Federalna vlada je operativni organ koji rukovodi svim ovim aktivnostima. Predstavnički dom će mi, kao zakonodavci, biti na raspolaganju da sve ono što Vlada bude trebala – budemo tu. Kada govorimo o Federaciji, ono što je potrebno za hitnu sjednicu: važna je inicijativa nekog od ministarstava da bismo mi obezbijedili ono što je potrebno.  Bio sam 2014. godine angažovan kada su bile poplave, ali ovo razaranje do sada nisam vidio!”

Hadžifejzović: “Za kraj, od jutros se vodi priča da li odložiti izbore. CIK po zakonu ne može otkazati izbore na cijeloj BIH, ali može u određenim područjima. Odložiti ili održati?”

Forto: “Ne znam šta će CIK uraditi, ali imam neke pretpostavke! Ono što sam vidio u Jablanici… ne mogu očekivati da će se tamo održati izbori! Mislim da će ići u tom pravcu: gdje mogu da održe izbori, održat će se! Političari vole kampanju i kada nije zvanična kampanja predizborna! Onog trenutka kada se izgubi život – sve se mora preispitati!” 

CIJELO GOSTOVANJE EDINA FORTE, DRAGANA MIOKOVIĆA I NIHADA UKA POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA