17.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Hadžifejzović otkrio da su mu prijetili smrću i likvidacijom:“ Ubit ćemo te, živjela SDA!“

Najvažnije nakon otvaranja vrata EU je što nije bilo dodatnih, teških, nemogućih, novih uvjeta. Jedan uslov ipak izdvajamo!
Evropa neće primiti BiH dok BiH ne zaštiti novinare i tačka! Hadžifejzović: „Kako da pomognemo građanima a mi prvi na meti?!

Hadžifejzović: „Najvažnije nakon otvaranja vrata EU je što nije bilo dodatnih, teških, nemogućih, novih uvjeta. Ostalo se samo na nekoliko kriterija, ranije objavljenih. To je dobro, to je odlično- i tu nam je Evropa pogledala kroz prste. Neki od tih kriterija, pojedini zakoni – već su usvojeni ili su u procesu. No, jedan od najvažnijih kriterija je onaj koji se tiče novinara. Da, Evropa izričito traži da se ispuni kriterij broj 7 – zaštita novinara, fizička i pravna. Zaštita novinara pred sudom, pogotovo u slučajevima prijetnji smrću. Svega nekoliko rečenica kriterija broj 7, a ovo je naš komentar:

„U ovom procesu – kriterij broj 7, Evropa i BiH moraju uključiti i novinare – zajednice, udruženja, saveze i društva novinara. Zašto? Zato što prvi put čujemo da je Evropa već odredila kontakt osobe i postavila kontakt tačke za pomoć novinarima. Mi za to ne znamo, preciznije ne vidimo, jasnije – nijedna kontakt osoba nije kontaktirala nijednog novinara. Dakle, taj proces je u toku – već je nešto urađeno, imamo kontakt osobe i tačke. Gdje su? Zaštita novinara je presudna za vas, sve građane ove zemlje. Ako se ne zaštite oni koji u vaše ime galame, upozoravaju, kritikuju – onda ne očekujte da vas iko zaštiti, zapamtite ovo. Kako izgleda prijetnja smrću, ili prijetnja da se nešto mora poduzeti protiv novinara? Do sada je ovaj novinar koji vam se obraća preživio ovo: fizički napad policije pred djecom i porodicom, snimljen sa 4 nadzorne kamere – istraga, tužba, rezultat – ništa…. Fizički napad na sina – direktora FACE TV- snimljen nadzornim kamerama. Sudski rezultat – ništa… dva puta pucanje guma na dva auta u vožnji. Rezultat – preživio… Pokušaj fizičkog upada na televiziju, sa pištoljem i uz prethodnu Facebook najavu da će me ubiti – sudski rezultat – ništa… Uhođenje djeteta – sina, javna prijetnja da dijete treba silovati – rezultat – ništa… Desetine direktnih prijetnji da me treba likvidirati. Rezultat- ništa. Direktna prijetnja u Hercegovini, Blagaju: “Ubit ćemo te, živjela SDA”. Rezultat istrage… Još ništa.  I, onda se od nas novinara traži da nešto učinimo na sigurnosnoj situaciji u Sarajevu i državi? Kako? Kako da vama pomognemo a mi prvi na meti? Bitno je reći da su sve direktne, najgore prijetnje a i realizacije potpisane, sa punim imenom i prezimenom. Evo, Evropi, kontakt osobi i kontakt tački prijavljujemo direktnu prijetnju, najnoviju, potpisanu od vjerskog službenika. Halo, Evropa? Halo, kontakt tačka, kontakt osoba?“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA