13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

Hadžifejzović otkriva: “Evo sedam mogućih razloga zašto je prolongirano usvajanje rezolucije o Srebrenici!”

Ko je kriv za odgađanje glasanja o rezoluciji? Lagumdžija, Bećirović ili Vučić i Dodik?!
Hadžifejzović: “Nije dobro; nešto drugo znači prolongiranje glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN-u. Šta? Možemo da nabrojimo moguće razloge, a moguće je da razloge saznamo tek nakon glasanja. Dakle, razlozi.”

Hadžifejzović: “Prvi: matematika. Njemačka i sponzori nemaju dovoljno glasova da bi rezolucija bila izglasana uvjerljivo. To je Dodikova matematika: on misli da će ukupni broj glasova protiv i suzdržanih glasova biti veći od glasova za rezoluciju. Iako će rezolucija dobiti više glasova za nego protiv, bit će mnogo suzdržanih glasova, pa i ako bude više glasova za – više od pola – to neće biti uvjerljivo, a trebalo bi, kao u glasanju za Rezoluciju o Ruandi – da budu svi.

Drugi: islamske i arapske zemlje – samo tri muslimanske zemlje za sada su sponzori rezolucije. Svjetska bruka ako muslimani ne budu glasali za rezoluciju, a Zapad, kršćani glasaju. Treba vremena da se te države uvjere da glasaju za, što znači da sada već postoji veliki problem jer neke su protiv, a neke suzdržane, a nisu za ili još nisu za.

Treći: moguće je da najjači sponzori, Njemačka i Amerika, zaista trebaju vrijeme da bi glasanje bilo uvjerljivo, da bi odrazilo jedinstvo svjetske zajednice, ali ovaj razlog podrazumijeva prva dva – treba još lobirati, uvjeravati, objašnjavati, a onda da na glasanju zaista sve najjače države-sponzori budu na licu mjesta – prisutni. Demonstracija moći.

- OGLAS -

Četvrti: lobiranje Srbije u UN-u, a zasnovano je na strahu od mogućih sukoba, ugrožavanja sigurnosne situacije, pa čak i raspada države BiH, a sve to može da prepadne neke zemlje ili da im bude alibi da se suzdrže ili budu protiv.

Peti, kao dodatak četvrtom razlogu: dok je Vučić bio u Americi, Dodik je bio u Rusiji i to sa prvim čovjekom, možda i opasnijim od Putina – Petruševim – osobom koja može kreirati rat na Balkanu kada mu to odgovara. Dakle, strah nekih zemalja, ali i ruski utjecaj u njima.

- Advertisement -

Šesti razlog: Nijemci i Amerikanci namjerno, planski, svjesno odlažu glasanje da bi prvo vidjeli da li će Dodik 2. maja organizovati skup u Srebrenici i šta će uraditi, ali i da bi sačekali Svesrpski sabor u Beogradu da bi vidjeli šta Vučić i Dodik objavljuju, planiraju – tek nakon Sabora – glasanje u UN-u.

Sedmi – bh. diplomatija – Komšić i Bećirović i ambasador Lagumdžija – nisu dobro odradili svoj dio posla – lobiranje, muslimanske države, arapske… pa sada treba vremena državama sponzorima da to urade. Podsjećamo – Lagumdžija je otišao u UN i kao počasni doktor nauka Univerziteta u Pekingu – sumnjiči se da je kineski ali i ruski lobista. Njegove izjave, citiram: ‘Kina i Rusija ne podržavaju rušenje Dejtona i suvereniteta i secesiju. One su zadnje države koje bi to uradile.’ Hajde… Za vrijeme drame u UN-u, Lagumdžija se oglasio na kraju. Upravo je on objavio da se glasanje odlaže. I onda smirivao javnost… Koju, čiju? Sjećate se zašto je Komšić napustio SDP? I zato što je tada Lagumdžija javno podržavao Vuka Jeremića u glasanju da on bude generalni sekretar UN-a. A ko je, iznenada, samonametnuto, odjednom se ponudio Vučiću da lobira u UN-u ovih dana? Vuk Jeremić. Ima još mogućih razloga za odlaganje. Da čujemo političare, analitičare, novinare i diplomate. Naravno, prvi, onaj koji se nameće i diktira – Dodik. Danas popodne je rekao da je odlaganje glasanja uspjeh srpskog lobiranja – akcije i najavio da se skup i sjednica Vlade u Srebrenici neće organizovati 2. već onog maja kada se bude glasalo za rezoluciju u UN-u.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA