15 C
Sarajevo
29.09.2024

Hajrudin Somun: “Izrael ne smije na Iran! ‘Hezbollah’ je neuništiv!” 

Somun prognozirao sukobe na Bliskom istoku, objasnio i zašto Netanyahu ne smije krenuti na Iran! “Sjeća se Izrael iranske vojne lekcije iz 2006. godine!”
Hadžifejzović: “Zašto Izrael neće stati?” Somun: “Filozofija im nije takva! ‘Hezbollah’ nije iskoristio ništa od raketne snage koju ima! To sve drže pod zemljom!”

Hadžifejzović: “Ta najava da niko ko je neprijatelj Izraela nije siguran…”  

Somun: “Izrael je mali narod ali jako moćan! Poslije dvadeset godina uspjeli su likvidirati Nasrallaha. Vijetnamu je tada pomagala Kina, pa čak i Rusija! Palestincima niko ne pomaže! Niko neće doći da ih brani ako ih Izrael potpuno uništi! Sve ovo sa Libanom je uvod u uništavanje Zapadne obale! Dokle god Izrael iza sebe ima Ameriku, žele okončati palestinski problem! Koriste izbore u Americi. Evropa ne može pomoći iako je Mahmoud Abbas predlagao NATO pakt! To nije potrebno; Izrael je pedeset država Amerike! Mislim da regionalni rat neće izbiti jer nikome nije u interesu, ni Izraelu ni Americi! Šta bi bilo od Izraela ako Iranci krenu tim putem…?! Turska također ne želi da uleti u regionalni rat! Arapi su najvažniji; Palestinci su dio njihovog svijeta. Ni njima nije u interesu. Časopis ‘Atlantic’ objavio je izjavu Bin Salmana koji je Blinkenu rekao: ‘Mene se uopće ne tiče palestinski problem!’ Njemu su bitniji Ronaldo i izgradnja gradova! Cilj Izraela otprije sto godina jeste da konačno riješi problem, da istjera sve Palestince sa zemlje – od mora do Jordana!” 

Hadžifejzović: “To najavljujemo od oktobra: da Izrael neće stati. Palestinci nemaju saveznike ni u Arapima, a onda im ostaje samo Iran. Jasno je da Izrael ne provocira već razvaljuje Iran. Ubijaju njihove vođe, kompletan vojni vrh, kadar… To je filmski. Liči na direktnu provokaciju Izraela prema Iranu da uđu u rat. Zašto neće?” 

- OGLAS -

Somun: “Filozofija im nije takva! Oni će što duže mogu pomagati ‘Hezbollahu’, ‘Hamasu’ i ‘Hutima’! ‘Hezbollah’ je najvažniji, jači i mnogo naoružaniji nego ‘Hamas’. U ‘Hezbollahu’ su pripadnici šiita. Arapi su prevrtljiviji nego Iranci! ‘Hezbollah’ je jedini održao vojnu lekciju Izraelu 2006. godine! ‘Hezbollah’ nije iskoristio ništa od raketne snage koju ima! To sve drže pod zemljom!” 

Hadžifejzović: “‘Hezbollah’ nije nešto drastično…?” 

- Advertisement -

Somun: “Veliki je gubitak pogibija Nasrallaha. Bio mi je izuzetno drag jer je lijepo govorio arapski, ljepše od Arafata! Još će trebati vremena da Izrael pobijedi ‘Hezbollah’! ‘Hezbollah’ je dio suverene zemlje Libana, zato se i Amerikanci suzdržavaju. I oni i EU su sada izdali saopćenje da se zaustavi rat u Libanu! Oni su najjača politička stranka i faktor u Libanu, a ‘Hamas’ je ipak organizacija! I kada bi Izrael napao, Iran je ipak velika zemlja! Sadam Husein ih nije mogao pobiti kada je bio rat između Irana i Iraka. Nisu sigurni u ishod… zato Izrael ne kreće u rat sa Iranom! Izrael bi u fatalnom ratu mogao nestati! Isključujem takav rat; Amerikanci rade na tome da Izrael ne napada Iran direktno! Mnogo veće je razumijevanje između Irana i Amerike. Iranska vojska je američka škola! Iranska vojska nije za to da ratuje izvan Irana.”  

Hadžifejzović: “U brojnim analizama vidim ono što govoriš: da se Izrael osjeća superiornim i da im odgovara da riješe pitanje Irana. Može li Izrael još više isprovocirati Iran?” 

Somun: “Ne znamo šta Izrael sprema. Vidjeli smo šta je bilo sa Hutima u Jemenu. ‘Hezbollah’ ima rakete koje mogu stići i na jug Izraela; to je mala zemlja! Gaza i ‘Hezbollah’ su važni da ih Izrael desetkuje! Hiljade i hiljade mladih ljudi je ubijeno u vojsci u ratu, a šta će tek biti za dvadeset godina… Čitav svijet i Amerika udaraju na Netanyahua; Izrael je sav takav! Još su postali za ovu godinu dana jači i radikalniji i Netanyahu je postao uplašen za svoj opstanak. Postoji plan da se čitava Zapadna obala prepolovi: pola Izraelu, pola Jordanu. Oni koji ostanu bit će građani druge ili treće klase! Nemamo mi na Balkanu ‘Veliku Srbiju’; postoji i ‘Veliki Izrael’!”  

Hadžifejzović: “Misliš da sada zbog interesa, straha neće doći do rata?” 

Somun: “Neće. Postoji i rat u Ukrajini! Čekamo američke izbore! Biden bi htio nešto učiniti, a očigledno ne može! Suviše je Biden vezan za cionizam; to je njegova bolest! U Izraelu se sastajao samo sa cionistima, a Palestinca nijednog nije vidio! Zašto je pomagao Bosni iz humanitarnih pobuda, a nije Palestincima?! Upravo zbog ove bolesti prema cionizmu iz mladosti. Kamala je davala suprotne izjave od Bidena; malo se ušutjela. Da Harris osvoji izbore, mora zadovoljiti izraelski lobi!”  

CIJELO GOSTOVANJE POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA