Oduševit ćemo vas kombinacijom okusa koja grije dušu i tijelo! Bogata krem-supa od tikve zagrijat će vas u svakom zalogaju. Uz nju, serviramo ćemo aromatičnu basmati dragulj rižu koja će biti pravi raj za vaše nepce, a sve upotpunjavamo juvalacima koji će našoj sofri dati tradicionalni šarm.
KREM-SUPA OD TIKVE
Sastojci za četiri osobe:
jedan veći luk;
jedna-dvije mrkve;
dvije manje tikvice;
četiri manja krompira;
četiri kašike maslaca;
četiri šnite starog hljeba.
DRAGULJ RIŽA
Sastojci za četiri osobe:
300 grama Basmati riže;
dvije-tri kašike soli;
dva-tri kuhana krompira;
dvije kašike maslinovog ulja;
dvije-tri kašike maslaca.
Dodaci:
dvije kašike maslinovog ulja;
jedan veliki luk;
dvije kašike šećera;
½ šolje rendane mrkve;
jedna šolja kore narandže;
½ šolje vode;
so, biber;
jedna kašika ružine vode;
jedna šolja suhog voća – kajsije, brusnice, grožđice;
prstohvat šafrana;
¼ šolje badema;
¼ šolje pistacija;
¼ šolje sjemenki nara.
JUVALACI:
400 grama mljevenog mesa;
jedan luk – sitno sjeckan;
jedno čehno bijelog luka;
dvije kašike peršuna – sitno sjeckanog;
so, biber, kumin, korijander, ljuta paprika;
dvije šnite bijelog hljeba;
100 mililitara mlijeka;
ulje, maslac, brašno.