Kralj sofre je svakako teleći kotlet – sočan i savršeno pečen, dok mjesto kraljice pripada krem-supi od gljiva. Sve ćemo zaokružiti kugelisom koji je idealan dodatak uz svaki obrok.
U večerašnjem „Iftaru s ljubavlju“ donosimo prava gastronomska remek-djela!
SUPA OD GLJIVA
Sastojci za četiri osobe:
dvije kašike maslinovog ulja;
jedan luk – sitno sjeckan;
jedna mrkva;
50 grama celer-korijena;
jedno čehno bijelog luka;
dva krompira;
450 grama miksa gljiva;
so, biber, kumin, kurkuma, senf, koncentrat paradajza, majčina dušica, suhi vrganj;
listovi peršuna i celera;
komadić đumbira;
maslac, maslinovo ulje.
TELEĆI KOTLETI S GLJIVAMA
Sastojci za četiri osobe:
800 grama telećih kotleta;
400 grama šampinjona;
jedan luk – sitno sjeckan;
dva čehna bijelog luka, isječenog na ploškice;
dvije kašike brašna;
so, biber;
peršun – sjeckani.
KUGELIS
Sastojci za četiri osobe:
jedan kilogram krompira;
dvoje jaja;
50 grama brašna;
½ kašičice praška za pecivo;
dvije glavice luka;
50 grama maslaca;
ulje, so, biber.