Supa od luka i jabuka bit će pravo iznenađenje za vaše nepce, dok će fileti sa gljivama savršeno upotpuniti ovaj iftar. Lagana i hranjiva heljda-salata u vaš organizam će, nakon cjelodnevnog posta, unijeti potrebne nutrijente, vlakna i proteine, a pritom će vas osvježiti svojom laganom teksturom.
SUPA OD LUKA I JABUKA
Sastojci za četiri osobe:
pet ljubičastih glavica luka;
jedna kašika maslinovog ulja;
50 mililitara jabukovog octa;
jedna crvena kisela jabuka;
½ litra povrtnog temeljca;
so, biber;
četiri šnite hljeba;
dvije kašike maslaca.
FILETI S GLJIVAMA I ŠERI PARADAJZOM
Sastojci za četiri porcije:
500 grama pilećih fileta;
100 grama bukovača ili šampinjona;
100 grama šeri paradajza;
jedna kašika ulja;
jedna kašika hladnog maslaca;
dvije kašike brašna;
so, biber;
jedan-dva limuna.
HELJDA-SALATA
Sastojci za četiri osobe:
200 grama kuhane heljde;
jedna veća mrkva, kuhana, sitno sjeckana;
jedna paprika – nasjeckana;
jedan paradajz – sitno sjeckan;
100 grama kuhanog kukuruza;
50 grama kuhanog graška;
tri kašike peršuna – sjeckanog;
so, biber;
maslinovo ulje, limunov sok.