20 C
Sarajevo
27.04.2024

IFTAR S LJUBAVLJU: Tarhana i bosanski kolačići

Tarhana čorba


Sastojci:


– 160 grama tarhane;

- OGLAS -

– dvije svježe paprike;
– mrkva;
– dvije kašike ulja;
– kašičica soli;
– kašičica bibera;
– četiri kašike pavlake;
– dvije kašike peršunovog lista.


Priprema: Povrće isjeckati nasitno, prodinstati na maslinovom ulju, doliti vrelu vodu i kuhati. Kada se povrće skuha za čorbu – procijediti, a zatim dodati tarhanu.
Kuhati nekoliko minuta i poslužiti. Po želji, poslužiti uz pavlaku i posuti svježim začinskim biljem.


Bosanski kolačići


Sastojci:


– 500 grama mljevenog mesa;
– kašičica soli;
– jedna glavica crvenog luka;
– dvije kašike ajvara;

– 200 grama graška;
– dva decilitra mlijeka;
– kašičica crvene mljevene paprike;
– peršunov list;
– dvije kašike brašna;
– tri kašike ulja.


Priprema: U posudi pomiješati crveni sjeckani luk, mljeveno meso, začine… Miješati da se sastojci sjedine i od pripremljene mase praviti kolačiće. U tavi na ulju pržiti kolačiće uvaljane u brašno sa obje strane. U kolačiće doliti malo vode i dodati crvenu papriku. Kada kolačići budu gotovi, servirati ih uz pire od graška i uz ajvar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA