10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

IN MEMORIAM, Alma Suljević: Rukama je vajala krv umjesto kipova! Mirno spavaj…

Alma Suljević je bila kandidat za Nobelovu nagradu – kolektivnu! Akademski umjetnik – kipar ali i filozof! Profesorica na Akademiji!
Hadžifejzović: „5. aprila 1992. godine Alma je bila na mostu koji se danas zove Most Suade i Olge. Ona, kipar, koja rukama stvara umjetnost, prva je pritekla u pomoć ranjenim / ubijenim – Suadi i Olgi. Uživo, upravo u ovoj emisiji, Alma je objasnila taj šok. Izgovorila je nešto što je također umjetnost. 'Ova ruka je vajala kipove. Na ovim rukama je sada krv.' Ruke vajara u Bosni vajaju krv.“

Hadžifejzović: „U Sarajevu je preminula Alma Suljević, velika bh. umjetnica. Akademski umjetnik – kipar ali i filozof. Profesorica na Akademiji. Stvaralac u ratu. Nestvarno čudo je bilo kada je u ratu kreirala, napravila megaumjetničku konstrukciju Kentaura. Nakon rata: umjetnik / borac / aktivista. Deminiranje naše zemlje.

Bila je kandidat za Nobelovu nagradu – kolektivnu. 5. aprila 1992. godine Alma je bila na mostu koji se danas zove Most Suade i Olge. Ona, kipar, koja rukama stvara umjetnost, prva je pritekla u pomoć ranjenim / ubijenim – Suadi i Olgi. Uživo, upravo u ovoj emisiji, Alma je objasnila taj šok. Izgovorila je nešto što je također umjetnost.

‘Ova ruka je vajala kipove. Na ovim rukama je sada krv.’ Ruke vajara u Bosni vajaju krv.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA