12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

IN MEMORIAM, dr. Hamza Žujo: Umro je dijagnostičar „ljudskog umiranja“, cijenjeni bh. patolog!

Otišao je dr. Hamza Žujo – onaj koji je svojim obdukcijama rješavao najsloženije slučajeve!
Hadžifejzović: „Šta je teže: liječiti teško bolesne ili secirati umrle? Dijagnoza smrti, uzrok smrti – to je posao od kojeg se ježi svaki čovjek. Koliko miran, pribran, školovan, sa koliko iskustva, znanja, promišljanja mora biti doktor koji radi taj posao?“

Hadžifejzović: „I ovo što je preživjelo i ostalo – umire. Dr. Hamza Žujo, patolog, radio je posao kod nas znan kao sudski vještak iz medicine… Umro je u 78. godini, a radio je do kraja života.

To zanimanje  je zanimljivo ljudima kada gledaju američke serije, istrage o ubistvima, seciranje tijela i kada svaka drama kreće upravo iz sale za obdukciju.

No, kod nas je to samo tamo neki sudski vještak iz medicine… Koliko serija, filmova se moglo snimiti samo iz iskustva dr. Hamze?

- OGLAS -

Danas u svim medijima samo jedna ista vijest: Umro dr. Hamza Žujo, vještak koji je vršio obdukciju nad tijelom ubijenog Dženana Memića. Tačno, baš na osnovu njegovog nalaza, ali zbog komplikovanosti slučaja, nakon naknadnog vještačenja  pokrenuta je istraga o ubistvu, ali i nepravedno prema doktoru da se spominje samo jedan slučaj ubistva i obdukcije. Riješio je, obdukcijom, stotine slučajeva… Šta je teže: liječiti teško bolesne ili secirati umrle? Dijagnoza smrti, uzrok smrti – to je posao od kojeg se ježi svaki čovjek. Koliko miran, pribran, školovan, sa koliko iskustva, znanja, promišljanja mora biti doktor koji radi taj posao?“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA