20 C
Sarajevo
08.09.2024

Jusuf Arifagić: “Bošnjaci na putu nestanka! Pokušao sam doći do Dodika, a doživio sam etničko čišćenje”

Šokantan, direktan, otvoren i nevjerovatan intervju Senada Hadžifejzovića i Jusufa Arifagića! Hadžifejzović: “Koliko nas je ostalo u entitetu RS?” Arifagić: “Bilo nas je 300.000, sad samo 60.000! Mladi otišli, stari ostali… Prosjek Bošnjaka u RS-u je 55 godina! Država nas napustila, egzodus se desio i doživjeli smo još jedno etničko čišćenje! Bojim se da su Bošnjaci kao narod, na 49% teritorije BiH, narod na putu nestanka! Pa sad pitam sve političare: zašto su bh. patriote, zašto su logoraši umirali u logorima za Republiku BiH? Zašto su borci Armije RBiH umirali ako ćemo mi nestati s ovih prostora?” Hadžifejzović: “To je katastrofa!”
Šokantna ispovijest Jusufa Arifagića: “Šest miliona KM svog novca sam uložio u svoj Kozarac – uzalud! Digao sam i osam miliona kredita – prevaren sam! Poslije etničkog doživjeli smo ekonomsko čišćenje! Ko će ostati u BiH?! Za šta smo ginuli?! Hvala ti, Senade, uime svih onih koji nisu imali šansu da dočekaju slobodu Bosne i Hercegovine! Jedan politički lider lokalnog karaktera me pozvao i rekao: ‘Jusufe, ako želiš s nama da ideš lagano nizbrdo – pridruži se nama i sve će biti uredu. Ako ne želiš – ostatak života ćeš tegliti i vući uzbrdo!’ Ja sam se zakleo svom Gospodaru da ću tegliti i vući uzbrdo – samo da je zakonito, etično, halal i moralno!”

Hadžifejzović: “Jesi se pokajao što si se vratio?”

Arifagić: “Nisam! Odlučio sam da investiram ostatak svog života u BiH!”

Hadžifejzović: “Ko te zaustavlja u biznisu i projektu?”

- OGLAS -

Arifagić: “Ako ne plaćaš reket – na udaru si političara i režima! Samim tim što sam Bošnjak bilo mi je puno teže! Mnogi su pitali otkud mi novac! U Norveškoj sam zaradio šest miliona maraka! Sve sam ih donio i investirao u Kozarac, u svoju domovinu BiH! Digao sam i osam miliona kredita u ‘Ziraat banci’! To je sve samo nije povoljan kredit! Kamate su ogromne! Za nepunih deset godina do danas – ‘Ziraat banci’ sam isplatio tri miliona i 490 hiljada kamate! Orao sam i sijao bh. zemlju! U ovoj zemlji nije pametno biti uspješan i velik. Tad politika stupa na scenu da zaustavi moj projekt! Vjerovao sam da će Jusuf bolje proći u Federaciji, pa sam otvorio veliku farmu i u Bosanskom Petrovcu – do danas nisam dobio ni metar kvadratnog zemljišta, a zemlju niko ne obrađuje!”

Hadžifejzović: “Ko te koči? Daj mi imena.”

- Advertisement -

Arifagić: “Rekao sam gdje sam pozajmio sredstva! Ja sam rekao kolika je kamata! I danas vodim borbe! Vjerovali smo u bratski narod i zemlju, ali prevarili su nas, prodali strancima!”

Hadžifejzović: “Ti si kažnjen jer si povratnik?”

Arifagić: “Mnogi povratnici i ja nismo prihvatili rezultate etničkog čišćenja. Vratili smo se, a onda smo kažnjeni žestoko!”

Hadžifejzović: “Ti u jednom entitetu nisi dobrodošao jer nisi njihov, a kad si prenio jedan dio svog poslovanja u drugi entitet – opet nisi njihov nego si anamo njihov?”

Arifagić: “Ja ne prihvatam rezultate etničkog čišćenja! Dok god postoji posljednji povratnik u RS-u – oni čuvaju svoja ognjišta i legitimitet države BiH! Bošnjaka u entitetu RS je samo 60.000 koji žive stalno. Prosječna starost je 55 godina! Moramo prihvatiti i priznati da smo mi ljudi na putu nestanka! Koliko će Bošnjaka u mom Kozarcu živjeti 2030. godine? U početku povratka bilo nas je oko 300.000, a onda od 2014. godine prepušteni smo sami sebi! Država nas napustila, egzodus se desio i doživjeli smo još jedno etničko čišćenje! Bojim se da su Bošnjaci kao narod, na 49% teritorije BiH, narod na putu nestanka! Pa sad pitam sve političare: zašto su bh. patriote, zašto su logoraši umirali u logorima za Republiku BiH? Zašto su borci Armije RBiH umirali ako ćemo mi nestati s ovih prostora?”

Hadžifejzović: “To nisu podaci, to je katastrofa!”

Arifagić: “To je naša gola istina! Vjerujem i dalje da će iz ove bosanske spaljene zemlje nicati novi životi… da će Bošnjaci ovdje opstati! Šta je sa ostala dva naroda? Šta je sa bosanskim Hrvatima u Posavini? Šta je sa Srbima povratnicima u dolini Neretve? Mi smo ovdje svedeni na brojke! Ovdje se nije radilo na povratku! Nema više nikoga ovdje da maše državnom zastavom! Slijedio sam tradiciju svog oca i djeda! Ja sam bio svjestan da moja domovina raspolaže prirodnim resursima! U BiH postoji 2,2 miliona hektara zemlje koja se ne obrađuje – meni je ne daju! Pa je li to ratni zločin obrađivati zemlju?! Poljoprivrednici su moderni robovi!”

Arifagić na 32. godišnjicu nepresuđenog genocida u Prijedoru uputio snažan vapaj svim nivoima vlasti i pozvao na donošenje zakona koji će štititi preživjele žrtve agresije: “U BiH postoje diktatori koji kontrolišu živote! Apelujem na sve da zaštite logoraše! 1992. godine vlasti BiH nisu imale načina da zaštite ljude… Moramo zaštititi dostojanstvo ubijenih i učiniti sve… dugujemo to i prijedorskim i srebreničkim žrtvama!”

Pogledajte ovaj šokantan intervju Jusufa Arifagića na sljedećem linku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA