31 C
Sarajevo
30.06.2024

Apstraktni ekspresionistički mahalac Memo Haljevac u „Kafani“ o svom usudu slikara i javne ličnosti

On je po profesiji akademski slikar, ali sve njegove životne uloge odvijale su se nekako pored te vokacijski determinirajuće. Sulejman Memo Haljevac iza sebe ima preko sto pedeset zajedničkih izložbi i desetak samostalnih. Unatoč svojoj umjetničkoj crti, Memo nije htio ostati „samo slikar“; on je i voditelj i šoumen, a ni politika mu nije strana.

Sulejman Memo Haljevac ovosedmični je gost u našoj „Kafani“. Ovaj zanimljivi Sarajlija često napominje da ga je njegov rodni grad oblikovao, naučio, zagrlio… Smije se dok govori da je njegov „kosmos“ u ranom životnom dobu bio koncentriran samo do Marindvora. Danas je itekako svjestan da se u njegovu neiscrpnu životnu energiju „zaljubio“ i čitav region.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FACE TV (@facetv)

Tanka je crta od mahalca do akademskog slikara

- OGLAS -

Odrastao je u porodici gdje se likovna umjetnost izričito njegovala. Njegovi roditelji, vajar i slikarka, nisu ni slutili da će izroditi još jednog umjetnika neustaljenog karaktera.

Odrastajući na sarajevskom asfaltu, Memo je prvo završio mahalsku školu. Odluka jednog mahalca da postane respektabilan član akademske zajednice nekima bi zvučala neostvarivo, ali Memo to ne prihvata. Podsjeća na onu staru: „Čovjek sam sebe određuje.“

- Advertisement -

„Da je moj život umjetnički pravac, bio bi eskpresionizam, kao moje slike“, kaže.

Memini mahalski trikovi ili… u čemu je fora?

Danas se umjetnost u Bosni i Hercegovini malo cijeni – pogotovo likovna. Neobičan spoj mahalca i slikara donio mu je mnoga poznanstva, a sve što je radio bilo je sve samo ne obično. Na njegovim je izložbama prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi. Dosadne izložbe nisu njegova fora, njegov đir… stoga su posjetioci na njegovim izložbama mogli čuti i DJ-eve, a dijelio je i nagrade posjetiocima. Neobično i originalno, zar ne?

“Slikar mora znati prodati sebe. Nije dovoljno samo da slika”, kaže Memo. 

Sarajlija mekog srca

Ovaj je ekscentrični Sarajlija svojim neumornim duhom i ekstrovertiranošću davno osvojio mnoga srca. Nikad se nije libio tražiti ono što mu pripada, a svoj je glas koristio svrsishodno. Dok je nekima neshvatljiv, postoje oni koji mu se iznimno raduju – djeca iz Zavoda „Pazarić“. Memo se o njima redovno brine i nikad ih ne zaboravlja.

Kako je mahalac postao slikar s ekspresionizmom na platnu? Je li ga zezala njegova raja? Dokle je Memi bilo Sarajevo? Šta misli o realitiju? Čija mu podrška najviše znači? Sve to gledajte u našoj “Kafani” u nedjelju, u 20:00 sati. Budite uz FACE TV. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA