31 C
Sarajevo
30.06.2024

Ljiljan za hrabrost, štikle za ljepotu, mikrofon kao oružje: Arijana Saračević Helać u “Kafani” o svom životnom putu

Dok su trajala najgora krvava vremena u historiji naše zemlje, jedna mlada novinarka uveliko je gradila svoj profesionalni put. Poslije će kazati da taj put nije bio nimalo lak, ali da ništa ne bi mijenjala. Arijana Saračević Helać već je trideset četiri godine medijska radnica – novinarka.

Piše: Dženeta Rovčanin

Amanpour, štikle i jedna bh. novinarka bez pancira

- OGLAS -

Kad javnost čuje njeno ime i prezime, pomisle i nazovu je “ratnom novinarkom”, što je u potpunosti pogrešna interpretacija njenog dugogodišnjeg profesionalnog angažmana. Arijana Saračević Helać imala je sudbinski biljeg da postane novinarka u ratu, novinarka prije rata, novinarka poslije ratanovinarka i dan-danas. Ta etapa njenog života, priznaje, uveliko je utjecala da stekne uglednu reputaciju, ali ona je zbog svoje izuzetne hrabrosti i uspjeha tokom ratnog izvještavanja dobitnica Zlatnog ljiljana. 

Dok je tih ratnih godina plamtjela tuga iznad Sarajeva, dvije su se novinarke spremale da gledaocima saopće najnovije vijesti. Jedna je bila Britanka, slavna Christiane Amanpour, u punoj zaštitnoj opremi, u panciru. Pored nje je stajala Arijana Saračević Helać, bosanskohercegovačka novinarka, u jakni, bez pancira, bez zaštite… Saračević Helać kasnije je izjavila da je bila nestašica opreme, da nije bilo dovoljno pancira čak ni za vojnike, a kamoli za novinare, da je ona uvijek išla srcem i da bi opet ponovila sve isto.

- Advertisement -

Ova bh. novinarka izvještavala je o najbrutalnijim ratnim dešavanjima. Ipak, bilo je situacija kada je čak i ona ostajala bez riječi. Našoj Amri Halilović priznala je da je na početku rata bila zarobljena, i to u štiklama. Kako kaže, nije očekivala agresiju na BiH.

Saračević Helać je u Sarajevu gledala kako se raspliću i zapliću ljudske sudbine, što je, kako kažu, novinarski usud. Nakon tridesetogodišnje profesionalne karijere posvetila se snimanju dokumentarnih filmova, a velika priznanja koja su pristigla nakon njihovih premijera dokaz su da je ova briljantna bosanskohercegovačka novinarka talentirana i za produkciju. 

Ko ju je natjerao da počne raditi netom nakon porođaja, ko joj je prislanjao pištolj na glavu, šta je motivira i kako se nosi sa novinarskim usudom – pogledajte u “Kafani” ove nedjelje. Budite uz FACE TV u 20:00 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA