Jedan od najpoznatijih i najboljih bh. kuhara, Nihad Mameledžija, ove nedjelje u “Kafani” priča svoju životnu priču.
U vrijeme njegovog odrastanja, kulinarstvo nije bilo popularno među rajom, za razliku od sporta. Zato će Nihad izabrati džudo i postati jedan od najboljih. Kako je i tada bilo nemoguće živjeti od sporta, bio je primoran raditi kao izbacivač – prvo u Sarajevu, a onda u Milanu. Život u Italiji će ga promijeniti. Druženje s opasnim italijanskim momcima pomoći će mu da postane jedan od najboljih kuhara.
“Niko od tih opasnih momaka nije pričao o svom poslu. Znali su sat vremena pričati o paradajz-sosu. Kada sam vidio koliko poštovanje uživaju kuhari u Italiji, odlučio sam da to bude i moj posao”, otkriva Mameledžija.
Iako je radeći s italijanskim kuharima usavršio svoje kulinarske vještine, jedan poziv iz Sarajeva će Nihada vratiti sportu. Postaje selektor Bob reprezentacije BiH i s njima odlazi na Olimpijske igre. Međutim, ljubav prema kuhanju ipak je bila jača.
Kako je postao jedan od najboljih, zašto je uvijek na početku, u kom trenutku se posvetio vjeri – saznajte u nastavku.