11 C
Sarajevo
26.10.2024

Marko Romić o ubistvu u Bosanskoj Krupi: “Ovo je početak, bit će gore! Naša stvarnost – da te Bog sačuva”

Psiholog Romić ispričao stravična priznanja djece s terapija: „Oni su slomljene duše u haosu! Naš sistem je haos!“
„Ja vjerujem da neke od njih ovakve informacije mogu ohrabriti da urade nešto takvo! Prema mom iskustvu, većina njih koji su imali takve planove ili maštali su upravo mirni! Oni drugi su agresivni; oni to iskale – razbijaju, razvaljuju, druge zlostavljaju!“, ističe specijalista traumatske psihologije, Marko Romić.

Specijalista traumatske psihologije, profesor Marko Romić, bio je večerašnji gost „Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem“.

Hadžifejzović: „Šta se dešava s našom djecom?“

Romić: „Dio naše djece ide u potpuno pogrešnom smjeru! Ne sva! Taj dio je već prevelik! Naša djeca postaju žrtve okolnosti u kojima odrastaju! Situacija u kojoj odrastaju naša djeca i put su zabrinjavajući! Toliko je očigledno da završava tragičnim ili smrtnim ishodima!”

- OGLAS -

Hadžifejzović: „Zbog čega se tako ponašaju?“

Romić: „U ovom slučaju, rekao bih da je u ovom jedan tipičan primjer ovakvog konteksta, situacije koja je prisutna godinama, primjer u kojem dijete zapravo gomila u sebi bijes zbog različitih razloga! Razloge treba naći u vlastitoj porodici! Imao sam priliku raditi s mladim ljudima! Govorili su o planovima da naprave ovako nešto! Ja te mlade ljude zovem slomljenim dušama! Mi imamo stanje u kojem je jedino sistematičan haos! Imamo disfunkcionalnost obitelji, ali i svega ostalog! Dobar dio te djece odrasta sa mobitelima u rukama, ispred ekrana, laptopa! Mi nemamo dovoljno onih pozitivnih strana! Mi smo kao rastreseno tkivo koje je skoro cijelo u nekakvom raspadu! Bojim se da će biti još gorih događaja! Jedan slučaj koji je neko ispričao bio je da je pravio planove kako da ih sve pobije! Tad shvatite koliko je tanka granica između onoga što se nama čini normalnim i onoga što smo sinoć imali priliku čuti! Djeca znaju biti predivna, ali ima i vrlo monstruoznih ponašanja prema drugima! Ja vjerujem da neke od njih ovakve informacije mogu ohrabriti da urade nešto takvo! Prema mom iskustvu, većina njih koji su imali takve planove ili maštali su upravo mirni! Oni drugi su agresivni; oni to iskale: razbijaju, razvaljuju, druge zlostavljaju!  Jedini slučaj za koji sam čuo da se taj mali u Beogradu tako ponašao; drugi slučaj nisam čuo ili primijetio! Ono što je karakteristično za njih je da oni žele da poravnaju račune! Kad je u pitanju dječak u Beogradu, čitao sam izvješća koja govore da je on bio vrlo tih i povučen! Naša zemlja, ovakva kakva jeste, jako je pogodno tlo za razvoj ovakvih razmišljanja i za ovakve slučajeve!”

- Advertisement -

CIJELO GOSTOVANJE MARKA ROMIĆA POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA