10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

Muriz Spahić: “Ako pukne brana na Neretvi, odosmo u helać! Odnijet će sve do Jadranskog mora!”

Akademik Muriz Spahić objasnio kako je došlo do razornih poplava u BiH: "Kamenje se napuni vodom! Ono poslije može eksplodirati!"
Hadžifejzović: “Godinama upozoravate na katastrofu u vezi s branom na Neretvi…” Spahić: “Da; može doći do hidro-bombe! To nastaje kao posljedica velike količine padavina u vrijeme ovih klimatskih kolebanja, kada se na sliv izruči godišnja količina padavina! Brana na Neretvi je napravljena u tektonski poremećenim strukturama. Zamislite šta bi se moglo desiti…”

Akademik Muriz Spahić, ekspert  u oblasti hidrologije i geografije, osnivač Udruženja geografa BiH i bivši dekan i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, bio je večerašnji gost u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem”.

Hadžifejzović: “Šta se ovo desilo?” 

Spahić: “Ovo što se desilo spada u prirodne nepogode, kao i sve ostale nepogode koje smo imali, kao npr. suša! Na suše nismo obraćali pažnju! Sve ono što se dešava u prirodnoj sredini ima svoje uzroke i posljedice! Mi kod poplava razmatramo pitanje porasta vodostaja i porasta nekih rijeka! U ovom slučaju, otpadi su se kretali vrlo brzo i donosili nedaće! To se zove bujica! To su prirodni stresovi!” 

- OGLAS -

Hadžifejzović: “Pojasnite, molim Vas, na najednostavniji način. Šta je stres?” 

Spahić: “Stres je iznenadna prirodna nepogoda koja izaziva snažne otiske na površini stvarajući korita, odrone…”

- Advertisement -

Hadžifejzović: “Kuće se prave u podnožju velikih brda. Zašto se ljudi ne upozoravaju?”

Spahić: “To mora da uradi Ministarstvo prostornog uređenja i da onemogućuje izdavanje dozvola za izgradnju!” 

Hadžifejzović: “Bio je jučer i zemljotres. Je li on mogao nešto da doprinese?” 

Spahić: “Nije! Ovdje su uzročnik padavine!” 

Hadžifejzović: “Koja je razlika između voda u Jablanici i srednjoj Bosni?” 

Spahić: “Razlika je dosta velika! Ovo što se desilo u Jablanici ono pripada bujicama, gdje je voda vučenih nanosa; voda to prenosi do neke brane. Kad voda poraste dalje, pa dobije veću snagu, onda se to pročepi! Nakon ljetnih suša, dugotrajnih i visokih temperatura, došlo je do nestabilnosti padavina i kada je došlo do prvog uzročnika, onda su one to zahvatile i prenijele… Poplave koje su se desile u srednjoj Bosni su nastale kao posljedica odnošenja velike količine serije koja čini tlo! U Hercegovini imate rijeku ispod rijeke! Kad se javlja velika količina padavina, onda se kamenje napuni vodom i ono može izvršiti eksplodiranje! Kad biste to začepili nečim, eksplodiralo bi cijelo brdo!” 

Hadžifejzović: “Godinama upozoravate na katastrofu u vezi s branom na Neretvi…”

Spahić: “Jesam; može doći do hidro-bombe! To nastaje kao posljedica velike količine padavina u vrijeme ovih klimatskih kolebanja, kada se na sliv izruči godišnja količina padavina! Brana na Neretvi je napravljena u tektonski poremećenim strukturama. Zamislite šta bi se moglo desiti… Ne mora se to desiti danas, niti da mi zapamtimo, ali može se desiti u budućnosti! Moramo biti svjesni da brana u Ukrajini, ‘Nova Kahovka’,  kad bi se srušila, ona bi odnijela sve gradove do Jadranskog mora! To bi sve otišlo u helać!” 

Hadžifejzović: “Kompletno?!” 

Spahić: “Kompletno!”

Hadžifejzović: “Imamo li zakon o šumarstvu?” 

Spahić: “Nemamo!” 

Hadžifejzović: “Zašto?” 

Spahić: “Jedni imaju manje, jedni više šume! Kantonalno se upravlja šumama, a to nije na nivou entiteta… Ako je država nosilac suvereniteta, onda šume moraju tu biti! Imamo Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Trebamo pitati i njih šta oni misle o tome!” 

Hadžifejzović: “Zakon o vodama?” 

Spahić: “Po onom zakonu koji sam vidio, vi nikog ne biste mogli ni optužiti ni osuditi! Njega treba promijeniti! Još lutamo u ponoru!”

Hadžifejzović: “Ko je kriv? Koliko je država kriva?”

Spahić: “Država je kriva što nije uredila vodostaje, zakonodavstvo, zakon o šumama… Krivi su oni koji su davali dozvole da se gradi nešto! Ne možemo dozvoliti da se kuće prave u poplavnim područjima!” 

Hadžifejzović: “Čitava Bosna je pod brdima i rijekama!”

Spahić: “I Švajcarska je isto!”

Hadžifejzović: “Što nemaju problema?”

Spahić: “To je uređena država!”

CIJELO GOSTOVANJE AKADEMIKA MURIZA SPAHIĆA POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA