15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Murphy zaprijetio političarima, Dodik dobio posebno upozorenje: “Nećemo dozvoliti da počnete novi rat!”

Brutalan početak kampanje! Još jedna američka opomena bh. političarima! Murphy: "Podrška Amerike BiH je čvrsta kao stijena!"
Na sami početak predizborne kampanje u BiH, Amerika je odlučila reagirati! Američku ambasador Michael Murphy poslao je poruku svim bh. političarama – i prošloj i sadašnjoj vlasti.

Hadžifejzović: „Izbornu kampanju je otvorio ambasador Amerike – Murphy. Planirano, tempirano obraćanje – nimalo slučajno – u jutro, na dan početka predizborne kampanje.

Propisno je naružio i bivšu i sadašnju vlast: ‘U NATO se ne ulazi pozivnicom, već teškim radom, reformama…’ Ili na engleskom, kako reče ambasador: ‘Ni sadašnja koalicija ni sadašnja opozicija ne treba da se diče time šta su uradili kada govorimo o NATO savezu.'“

Murphy: „Neki politički lideri u Bosni i Hercegovini, kao i neki vanjski komentatori i stručnjaci, traže da Alijansa ubrza put BiH ka članstvu. Razumijemo i dijelimo njihovu zabrinutost vezanu za promjenu geopolitičkog konteksta i prijetnju koju za BiH predstavlja secesionistička retorika i djelovanje gospodina Dodika i vlasti RS-a. Posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru stalna je i čvrsta kao stijena. Ona ne zavisi od stepena integracije BiH u euroatlantske institucije. Poput NATO saveza, Sjedinjene Države neće dozvoliti stvaranje sigurnosnog vakuuma u BiH. Niti ćemo dozvoliti domaćim akterima da zemlju odvedu u novi sukob.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA