15 C
Sarajevo
27.07.2024

Plakalo: Bez Ustavih promjena nije moguće mijenjati Izborni zakon! Političke ucjene su konstantno na stolu!

Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, gostujući u Bosanskom vjestniku rekao je da nam je EU previše gledala kroz prste, te da EU institucijama, ali i građanima Bosne i Hercegovine šaljemo negativnu poruku.

“Nisam iznenađen jučerašnjim rezultatima sastanka! Imao sam informacije da će se teško doći do dogovora vezano za sjedište Apelacionog suda! Ovim tempom teško da ćemo doći do pregovora! Jasno je naglašeno da se BiH vidi kao jedna izborna jedinica, treba se omogućiti svim građanima i narodima da budu u najvišim institucijama, ali ne da se vrši odvajanje tijela! Dovoljno smo podijeljeno društvo!”, upozorava Plakalo.

Plakalo kaže da smo od 14, ispunili tek jedan ipo prioritet EU!

- OGLAS -

“Zamislite kako će nam biti problem kada otvorimo prva poglavlja! Ukoliko se u narednih deset dana nešto ne desi, propustili smo martovski rok za otvaranje pregovora! Došlo se do momenta da se otvaraju pregovori, da li će se otvoriti ovisi o usvajanju dva zakona! Ako se to ne usvoji, onda je najbolje da uđemo u EU bez pregovaranja, navikli smo da nam se stalno nešto daje! Nije cilj biti samo član EU! Niko ne želi državu ukoliko nije uskladila pravnu stečevenu sa stečevinom EU! Ukoliko bude postojalo ozbiljnosti i trezvenosti, usvojit će se ova dva zakona! Ako se ne usvoje, šalje se loša porukama institucijama EU i građanima BiH!”, poručio je Plakalo.

Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA