12.7 C
Sarajevo
09.05.2024

Prof.dr. Emir O. Filipović: Historija Bosanskog kraljevstva – 1.dio | Ona druga strana 46

U ovom izdanju podcasta profesor je govorio o nekadašnjem Bosanskom kraljevstvu, ali i važnim ličnostima naše historije, poput kralja Tvrtka I Kotromanića, bana Kulina i kraljice Katarine.

Profesor Emir. O. Filipović rođen je u Ključu gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, a diplomirao je 2006. na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Magistrirao je 2009. s radom Viteštvo u srednjovjekovnoj Bosni. Doktorsku disertaciju Bosansko kraljevstvo i Osmansko carstvo (1386-1463) odbranio je 2014. godine na Univerzitetu u Sarajevu. Od 2007. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje drži nastavu iz predmeta Rani srednji vijek, Kasni srednji vijek, Bosna u ranom srednjem vijeku, Bosna u kasnom srednjem vijeku i Pomoćne historijske discipline. 

- OGLAS -

Bosansko srednjovjekovlje njegovo je glavno polje interesovanja i izučavanja, a kako tvrdi, u dubokoj prošlosti  prepoznati su obrisi modernih identiteta i nemoguće je razdvojiti  brojne isprepletene segmente srednjovjekovne prošlosti Bosne i prilagoditi ih situaciji u modernoj Bosni i Hercegovini.

Ovo izdanje podcasta bio je i jedan čas historije u kojem je moguće naučiti mnogo o historiji naše zemlje, a sve to na poseban način objasnio je  upravo profesor Filipović.

- Advertisement -

Pogledajte naše novo izdanje podcasta i upoznajte Onu drugu stranu profesora Filipovića, ali i onu realnu stranu naše historije.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA