12 C
Sarajevo
27.04.2024

Ramiz Salkić razotkrio Dodika: Jedini Miletov cilj je nezavisna RS ujedinjena sa Srbijom!

Za neke odluke i poteze već je kasno! Dodik se priprema za otcjepljenje RS-a, ističe Salkić!
Salkić upozorava: Sve je otišlo predaleko! Dodik stvara stvara zakonodavni i svaki drugi ambijent kako bi proglasio nezavisnost kada mu to odgovara, ma šta god da bilo!

Salihović: Idemo uživo u Banja Luku, u zgradu Narodne skupštine RS-a. Uživo u toku sjednice javlja nam se samostalni zastupnik Ramiz Salkić.

Salkić: Dodik i njegova svita pokušavaju dodatno otežati život Bošnjaka u RS-u. 

- OGLAS -

Salihović: Vidjeli smo razne ultimatume. Je li ovo državni udar?

Salkić: Vlast u RS-u se pogubila u konceptu rušenja BiH! U nezgodnoj su situaciji, trebaju im konkretni koraci za koje nemaju resurse ni kapacitete! Nadmudrujemo se sa njima!

Salihović: Razgovarate li sa Bošnjacima, kako se osjećaju u RS-u?

Salkić: Svaka posebna jedinica izaziva dodatni strah, nepovjerenje! Dobio sam sijaset poruka od zabrinutih ljudi! Nose veoma teška i traumatična iskustva! Na međuentitetskoj liniji imamo prisutne policijske snage. Sve to stvara osjećaj nesigurnosti! Dodik iznio teške izjave danas. Ne vidim da je nož u leđima BIH! Ovaj Zakon je jedan dodatni korak ka neovisnosti RS-a! Želi reći da je prisiljen na to, odluka Šmita je samo povod, razlog je mnogo dublji!

Salihović: Dodik je donio sve zakone, drži ih u ladicama i onda preko noći može proglasiti nezavisnost RS-a jer ima sve zakone. Vjerujete li da Dodik razmišlja o takvom scenariju i da ima podršku i Bošnjaka i Hrvata i Međunarodne zajednice?

Salkić: Dodik ima ambiciju da podijeli BIH i da RS učini državom! To je njegov cilj! Čisto sumnjam da ima podršku Bošnjaka kao i međunarodne zajednice, jer nas oni žele sačuvati kroz multietnički karakter i njima to nije u interesu! Mislim da nisu na Dodikovoj strani kada je u pitanju podjela BIH. 

Salihović: Dodik kaže da se vraća na starog Dodika. Ko je ustvari Milorad Dodik? 

Salkić: Politički, jedini cilj Dodika je nezavisna RS! Njegova politika je da nema Šmita, da nema međunarodnih sudija! On stvara zakonodavni i svaki drugi ambijent kako bi proglasio nezavisnost kada mu to odgovara, ma šta god da bilo! Da nije bilo međunarodne zajednice Dodik nikada ne bi dobio političku vlast u ovom entitetu. Dodik se okrenuo prema Istoku, sukobljavajući se sa Zapadom i sve nas gura u problem, najveću štetu nanosi RS-U!

Salihović: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici?

Salkić: Kada im kažem nema islamskog terorizma, oni kažu mi smo uzeli terminologiju koju prihvata cijeli svijet. Kad im kažem za genocid u Srebrenici što nisu preuzeli tu terminologiju cijelog svijeta – ostaju bez teksta. Dodik želi da provocira negiranjem genocida i jača svoju poziciju među Srbima! 

Salihović: Zbog čega narod šuti na Dodikova izjednačavanja? 

Salkić: Prvi put se opozicija ogradila od Dodika i Cvijanovićke i neće imati podršku! Postoji distanca! Mehanizme koje Dodik ima koristi da diskredituje opoziciju kao Vukanovića!

Salihović: Izgleda li Vam da Dodik gubi konce ove igre? 

Salkić: Izgleda isfrustrirano, rastrešeno! Neki potezi međuanrodne zajednice ga snažno pogađaju! Nije stabilan čovjek kao nekad! Pogađa ga i suđenje pred Sudom BIH! 

Salihović:Da li ćemo doživjeti BIH bez entiteta, jedinstvena država? 

Salihović: Dodik je zaprijetio Trojci da će raskinuti njihovo partnerstvo pa ponudio SDA da prave novu politiku. Izetbegović ga odbio?! 

Salkić:  Teško mi pada što naš glas sa ovog prostora se nije dovoljno čuo tokom 2012, 2013 i 2016! Prvi sam počeo pričati o separatizmu! O Dodikovim ucjenjama i prijetnjama i međunarodna zajednica je govorila da preuveličavamo. Teže je sada zaustaviti jer je situacija poodmakla. Dodik je već ubjedio sebe i druge i ljude u Srbiji da je to, otcijepljenje moguće! Mi sada mislimo da je međunarodna zajednica oslabila nema mehanizama, pojavila su se druga žarišta! 

Cjelokupno gostovanje pogledajte na linku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA