25.5 C
Sarajevo
19.05.2024

Rudić: Političari daju glupe i primitivne izjave! Zagorčavaju nam život za naš novac!

Rudić: Postoji sistem borbe protiv opstanka nezavisnih medija u RS-u!
Gostujući u Bosanskom vjestniku, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić pohvalila je današnje pomirljive izjave političara iz RS-a prilikom održavanja govora na otvorenju obnovljene Arnaudija džamije, srušene prije 30 godina. “To je dobro da imamo pomiriljivi retoriku! Drago mi je da se to desilo danas na otvorenje obnovljene džamije! Ogroman broj džamija je srušen u Banja Luci! Danas su ljudi zadovoljni, atmosfera je opuštena i pomiriljiva! I komentari na društvenim mrežama su također pomirljivi! Treba napraviti distancu od onoga što političari govore! Daju se izjave primitivne, glupe, a radi se o nama građanima. Zagorčavaju nam život za naše pare!”, upozorava Rudić.

Kada je riječ o slobodi medija, na Indeksu slobode medija BiH je pala za 17 mjesta.

“U svakoj situaciji pokušavam naći načina da odbranim novinare, ali kad čujem novinarsko pitanje hoće li biti rata pitam se šta radimo 20 godina nakon rata u mirnodopskom novinarstvu? Da li mi potenciramo ratnohuškačku retoriku? Šta ćemo mi ako se desi rat? Mnogi ratni zločini još uvijek nisu procesuirani! Moramo voditi računa kakva pitanja postavljamo! Svakog trećeg maja političari čestitaju Dan slobode medija! Meni u svemu je bilo zanimljivo da u RS-u nije bilo puno događaja u vezi sa trećim majem što je šteta! Kriminalizacija kleveta, napadi na novinare, napadi na LGBT, najava donošenja Zakona o medijima i verbalni napadi Dodika na novinare i posebno

novinarke – je uticalo da Reporteri bez granica pokažu šta se ustvari dešava sa novinarstvom u BIH! Nismo ni svjesni ponora u koji smo upali!”, upozorila je Rudić.

- OGLAS -

Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA