12.7 C
Sarajevo
18.10.2024

Svijet u IT kolapsu: Pao Microsoft, sistemi banaka, bolnica… Prijeti li nam “digitalna pandemija”?

Globalni IT kolaps uzrokovao je probleme u sistemima aviokompanija, banaka, medijskih kuća, bolnica...
Svjetski IT sistemi našli su se u problemima nakon što je ažuriranje softvera pošlo po zlu.

Brojne aviokompanije bile su prisiljene prizemljiti svoje avione; banke nisu mogle pristupiti sistemima; pao je i Microsoft, a program britanskog Sky Newsa u potpunosti je prekinut. Gotovo 1400 letova širom Evrope i svijeta je otkazano, a pojedine bolnice u su bile prisiljene odložiti pojedine nehitne operacije. Cijeli kolaps navodno je uzrokovala kompanija za kibernetičku sigurnost CrowdStrike ažuriranjem antivirusnog softvera, tokom čega je došlo do neke vrste ispada.

Iz ove kompanije kažu da se radi na rješavanju problema, no svjetski IT stručnjaci sumnjaju da bi taj proces mogao potrajati i da bi nas u budućnosti mogla snaći takozvana digitalna pandemija.

I region je pogođen ovim kolapsom. Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Croatia Airlines nakratko su bili pogođeni, no njihovo poslovanje trenutno je normalizirano. U Hrvatskoj i Srbiji zabilježeni su problemi u programu N1 i Nove televizije. Globalni IT problem odrazio se i na Bosnu i Hercegovinu. Pojedine banke prijavile su probleme; klijenti nisu mogli vršiti transakcije, a nekoliko letova na Tuzlanskom aerodromu je prolongirano. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA