19 C
Sarajevo
02.05.2024

Tromp zatresla državu: „RS se može ukinuti! BiH da traži ukidanje entiteta! Treća zemlja da tuži Srbiju“

Tromp „sasjekla“ negatore genocida i pojasnila: „Presuda iz 2007. jasno kaže da je genocid planiran i izvršen od institucija i rukovodstva RS-a, Srbija kriva za nesprečavanje!"
„Rezolucija o Srebrenici, koja će biti usvojena u UN-u, revolucionarna je! Nevjerovatno veliki korak za Srebrenicu, Bošnjake i BiH“, pojašnjava Nena Tromp.

Hadžifejzović: “Čija je ova rezolucija o genocidu u Srebrenici?” 

Tromp: “Inicijatori su Njemačka i Ruanda. Koautorice rezolucije čini sedamnaest zemalja. Čekaju se još Hrvatska i Crna Gora.”

Hadžifejzović: “Zašto je Njemačka autor te rezolucije?” 

- OGLAS -

Tromp: “Rezolucija je bosanskohercegovačka jer pokazuje i treba da osnaži građane BiH, koji su direktno bili žrtve. BiH je jedna od država kosponzora.” 

Hadžifejzović: “Zašto sada ta rezolucija?” 

Tromp: “Bliži se tridesetogodišnjica i ovo je važna inicijativa da se nakon trideset godina sažme sve što znamo o ratu u BiH i osobito o tome da se desio genocid nad Bošnjacima.”

Hadžifejzović: “Da li nakon donošenja ima pravnih mogućnosti da se obnovi tužba BiH protiv Srbije?” 

Tromp: “Presuda ICJ-ja 2007. godine je dočekana kao poraz jer se Srbija nije direktno targetirala kao izvršilac genocida. Ta presuda implicira da je Srbija mogla, a nije spriječila genocid. Ta presuda je trebala bošnjačkom vodstvu biti odskočna daska da po tom pitanju nešto naprave!”

Hadžifejzović: “Da li je moguće da neka treća zemlja nađe pravni argument da traži reviziju tužbe protiv entiteta ili Srbije?” 

Tromp: “Mislim da Beograd vrlo pomno prati i te pravne posljedice za državu! Jedna od je da se pokrene postupak o ukidanju RS iz 2007. godine koja nije iskorištena! Država BiH bi mogla podniijeti tužbu!”

Hadžifejzović: “Novu tužbu protiv Srbije može pokrenuti treća zemlja?” 

Tromp: “Da! I ne treba se ograničavati prijašnjim. Počinje se od početka!” 

Hadžifejzović: “Odgovor iz Banje Luke: čovjek skupio devet hiljada i na NSRS i na mitingu negirao genocid!” 

Tromp: “Imate presudu iz 2007. i rezoluciju koja kaže: ‘Nećemo dopustiti negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca’ – i tu se treba naći put ka ukidanju RS! To je dio BiH koji ništa ne poštuje!” 

Cijelo gostovanje Nevenke Nene Tromp pogledajte u videoprilogu.


- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA