12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Turčalo: Međunarodna zajednica, zbog konflikta s Dodikom, nije spremna nametnuti izborni integritet!

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, rekao je da uspješno bavljenje politikom u BiH podrazumijeva spoj znanja i hrabrosti.

“Imamo ozbiljan problem u unutrašnjem i međunarodnom planu, pogotovo u vezi sa međunarodnom zajednicom da tih elemenata nedostaje! Nisu spremni eskalirati konflikt sa Dodikom, nametnuti ovaj dio o integritetu izbora, jer on ne može ništa učiniti što do sad nije učinio. Do sada je blokirao institucije, od općih izbora imamo neku vrstu sofisticirane blokade institucija koji ide kroz mehanizam proširivanja različitih zahtjeva, postavljanje uvjeta”, poručio je Turčalo.

O posjeti Baerbock, ministrice vanjskih poslova Njemačke, Dodik se oglasio optužujući je za sakupljanje poena na već donesenu odluku da se BiH dodijeli pregovarački status.

- OGLAS -

“To je Dodikova očekivana predstava! Mogao sam i prije njene posjete napisati nekoliko rečenica koje će Dodik iskazati u pogledu njene posjete ali i u vezi obezvrijeđivanja evropskog puta BiH. Iz njegovih izjava smo vidjeli da kaže ukoliko ne dobijemo datum pristupnih pregovora – to je sve beznačajno i praktično ništavno. U suštini radi se o pokušaju da se ono što će se desiti, a sigurno će se desiti čak i ako ne usvojimo oba zakona, ako samo usvojimo Zakon o sukobu interesa da će Evropska komisija dati preporuku za otpočinjanje pristupnih pregovora. To što Dodik spominje datum pokazuje ili neznanje ili lošu namjeru da se na taj način obezvrijedi davanje preporuka za otpočinjanje pregovora!”, poručio je Turčalo.

Turčalo je, među ostalim, govorio i o diplomatskom skandalu prilikom Dodikove posjete Crnoj Gori, veličanju ratnih zločinaca, ruskom utjecaju i zloslutnim najavama o izbijanju sukoba između Rusije i NATO-a.

- Advertisement -

Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA