11.6 C
Sarajevo
23.10.2024

U terorističkom napadu na kompleks avioindustrije u Turskoj ubijene četiri osobe, najmanje četrnaest povrijeđenih!

Neutralizirana dvojica terorista!
Teroristički napad u Turskoj! Napadnut je kompleks turske avioindustrije. Ubijena su dvojica terorista koja su izvršila napad u Ankari. U napadu su poginule četiri osobe, a namanje četrnaest ih je povrijeđeno

Na mjestu događaja su snage sigurnosti, vatrogasci i medicinske ekipe. Turkish Aerospace Industries (TAI) je državna firma za oružje i avionsku tehnologiju sa sjedištem blizu u glavnog Ankare, a proizvodi vojne i civilne avione i helikoptere, kao i sisteme dronova za Turske oružane snage i druge širom svijeta.

Prema podacima na njenoj veb-stranici, firma je osnovana kako bi smanjila oslanjanje Turske na uvoz avionske tehnologije za vojne svrhe. TAI je firma koju je članica NATO-a odredila za licenciranog proizvođača američkih borbenih aviona F-16.

Također, TAI igra ulogu u modernizaciji starijih aviona za potrebe Turske vojske. Dva glavna vlasnika firme su Turske oružane snage i Civilna agencija turske vlade zadužena za unapređenje odbrambenih sposobnosti i upravljanje vojnim nabavkama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA