22.7 C
Sarajevo
05.05.2024

UN prolongira usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici! Dodiku pomršeni računi!

Diplomatska ofanziva iz Generalne skupštine UN-a sve snažnija – srebrenička rezolucija o genocidu dobila još jednog kosponzora!
Srebrenička rezolucija o genocidu pred Generalnom skupštinom UN-a trebala je biti izglasana odlučujućeg 2. maja, ali će to biti prolongirano. Sve više zemalja svijeta pridružuje se kosponzoriranju ove rezolucije. Ipak, oni odgovorni za genocid – nespomenuti – glasno se protive i vrše diplomatske ofanzive da zaustave širenje istine o stradanju Bošnjaka...

Salihović: „Dok Dodik želi dodatno osiromašiti vlastiti narod i povesti ga u izolaciju, a Vučić ga u tome podržava, kosponzorima Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici pridružila se i Švedska. Rezoluciju o Srebrenici podržale su dvadeset dvije države svijeta, a njeno usvajanje inicirale Ruanda i Njemačka.

‘Moguće je da će datum glasanja na Općoj skupštini UN-a biti pomjeren’, objavio je putem društvenih mreža kolega Ivica Puljić, konstatujući da je riječ o obavezama, te da nema političke pozadine u zahtjevu za odgodom.

Ovo bi svakako moglo pomrsiti planove Miloradu Dodiku, s obzirom na Vaskršnji sabor RS-a i Srbije 5. i 6. maja. ili ga čak i spasiti ukoliko ga Vučić u suludim idejama ostavi samog. U međuvremenu, Željka Cvijanović od Predsjedništva BiH traži smjenu Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH u UN-u.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA