11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Vehid Šehić: “Izbori se moraju odgoditi u poplavljenim gradovima – CIK mora poštovati Izborni zakon BiH”

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom", pojasnio: "U Izbornom zakonu BiH nije predviđeno da se u čitavoj BiH odlože izbori.”
Hadžifejzović: “Iako je izborna šutnja, zašto se odlažu izbori u Mostaru i u Bihaću?” Šehić: “Zaista ne znam. Za općine u kojima se desila ova situacija – naravno da treba odložiti izbore, ali za Mostar i Bihać… to pitanje treba postaviti CIK-u.”

Nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH i predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, Vehid Šehić, bio je gost večerašnjeg izdanja “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”.

Šehić: “Želim da izrazim saučešće porodicama koje su u ovoj kataklizmi izgubili svoje najmilije…”

Hadžifejzović: “Šta misliš da li bi trebalo da se odlože izbori?”

- OGLAS -

Šehić: “Izborni zakon je jasan: CIK donosi odluku odgađanju ukoliko na izbornim jedinicama nije moguće izvesti izbore u skladu sa Izbornim zakonom. Oni se odgađaju i održavaju se sedam dana poslije dana od odgađanja, a najkasnije u roku od trideset dana. Treba da se poštuje Izborni zakon. Vidjet ćemo šta će se desiti. Za Kreševo, Jablanicu, Kiseljak – jasno mi je zašto se izbori ne mogu održati, ali nije mi jasno zašto Mostar i Bihać? Mora se donijeti konačna odluka. U Izbornom zakonu BiH nije predviđeno da se u čitavoj BiH odlože izbori.” 

Hadžifejzović: “Šta ako OHR odluči da se izbori odlože?”

- Advertisement -

Šehić: “Sutra je izborna šutnja. Moramo pokazati empatiju. CIK je rekao svoje, a ako Schmidt donese drugačiju odluku, moramo to poštovati. Treba sačekati; moramo imati tu ljudsku dimenziju i empatiju.” 

Hadžifejzović: “Iako je izborna šutnja, zašto se odlažu izbori u Mostaru i u Bihaću?”

Šehić: “Zaista ne znam. Za općine u kojima se desila ova situacija – naravno da treba odložiti izbore, ali za Mostar i Bihać… to pitanje treba postaviti CIK-u.”

Hadžifejzović: “Kada se sada odlože izbori u jedanaest gradova, mislili su da će to sad moći da utječe na kasnije rezultate i da će  moći doći do dvokratnih izbora?”

Šehić: “Ako bi se desilo ovakvo odgađanje, ne bih objavljivao rezultate dok svi gradovi ne glasaju. Mislim da se to može uraditi i treba zbog nezdrave političke situacije u BiH. Nadam se da ćemo jednog dana naučiti slušati jedni druge kako bismo se poštovali. Bosanskohercegovački čovjek je jako dobar, ali on tu svoju dobrotu u normalnim situacijama ne smije pokazati jer će biti izdajnik, ali u ovim teškim trenucima vidimo dobrotu. Možda i ovo treba da nam bude pouka, nažalost, ali život je najvredniji. Nikada život nećete vratiti, a ožiljci ostaju zauvijek.”

Hadžifejzović: “Šta ako se ujutru desi da neke politčke stranke upute zahtjev OHR za odlaganje izbora? Šta ako to zahtijevaju jedni političari a drugi ne? Šta može OHR, može li sve?”

Šehić: “OHR ne može da uradi sve. Visoki predstavnik kakvu god odluku donese – nekome neće valjati.”

Hadžifejzović: “Ne misle svi jedinstveno ni u ovim trenucima.” 

Šehić: “Ja sam za poštivanje Izbornog zakona BiH. Ovdje je zakon apsolutno jasan i niko CIK ne bi mogao optužiti. CIK je ovisan o Izbornom zakonu. Pozvao bih sve političke stranke da se ne prave nikakva slavlja politička povodom završetka izbora. Moramo pokazati empatiju zbog žrtava. Posebno moramo pokazati dostojanstvo zbog ljudi kojih sada više nema među nama.”

CIJELO GOSTOVANJE VEHIDA ŠEHIĆA POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA