18 C
Sarajevo
18.05.2024

Vlado Vurušić zatresao regiju: Putin se igra šibicama i može zapaliti Blakan!

Vlado Vurušić, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista pojašnjava: „Nakaradna interpretacija Dodika i Vučića o Rezoluciji je poticaj za secesionističke retorike!“
Vurušić: „Putin je čovjek koji je ušao u opasnu kolotečinu i bez rata više ne može! Dokle god je on na vlasti i ako vojno ne bude poražen, rat u Ukrajini će trajati a možda će se i proširiti!

Hadžifejzović: Može li se nastaviti rat na prostoru bivše Jugoslavije? 

Vurušić: S tim se spekulira već i prije nego što je počeo rat u Ukrajini. Balkan nije uzalud bure baruta! Sigurno je da je Balkan neurolagična tačka Evrope, kojoj ne treba puno da se uzbudi!

Hadžifejzović: Dolazi informacija da Rusija ide na Baltičke zemlje. Da li je to nespremnost Evrope? 

- OGLAS -

Vurušić: Treba im 7 dana da poraze Baltičke zemlje! Putin se stalno igra šibiciama i želi zapaliti Balkan. Sreća je što je Crna Gora bez obzira na sadašnju vladu u NATO-u i to je dobra stvar za Balkan! Da nije tako ruski ratni brodovi bi već bili u crnogorskim lukama!

Hadžifejzović: Dodikov scenarij je da čim se usvoji rezolucija on će proglasiti otcijepljenje i tražit će podršku Srbije, i misli da se neće ništa desiti! Zbog čega tako koristi Rezoluciju? 

- Advertisement -

Vurušić: Ruska politika nije ta koja bi smirivala situaciju! Upravo obratno – njena politika jedina je destabilizirajuća! Šta Rusija može dati Gruziji i Armeniji, osim gasa? Svi se okreću ka Zapadu! Armenija se i zbog oružja okrenula od Rusije! 

Hadžifejzović: Dodik se sastao u St Petersburgu sa Patruševim. Opasan je podatak da se sa takvim čovjekom sastaje, operativcem? 

Vurušić: Patrušev je jedan od najmoćnijih ljudi u Putinovom prvom krugu, zabrinjavajuće je da se Dodik sastao sa njim kao i Vulin koji se tri puta sastao sa njim! Ta politika cimanja Balkana nije nešto od čega će Rusija odustati!

Hadžifejzović: Ako se racionalno razmišlja, svi razmišljaju o investicijama a ne o ratu. Kada bi Rusima proširivanje rata na Balkan odgovaralo? 

Vurušić: Odgovaralo bi ako u Ukrajiin krene loše, a ako u Ukrajini krene dobro posebno bi im to odgovaralo! Rusija se također iscrpljuje, izgubili su preko 300 hiljada do pola miliona vojnika, što ubijenih što ranjenih i invalida! U zemlji koja ima jedan od najlošijih nataliteta, broj stanovnika Rusije neprestano raste, mortalitet bez obzira na rat u porastu!

Je li moguć novi rat na Balkanu, kao prije 30 godina saznajte u intervju sa Vladom Vurušićem, koji možete pogledati na ovom linku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA