15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Face vrijeme: prognoza za ovu sedmicu (21.09-26.09.2020.)

 
Ponedjeljak, 21.09.2020. Sinoptička situacija: po visini se uspostavilo slabo južno strujanje ispred prostrane doline smještene nad Francuskom s kojim dolazi do upada vlažnog zraka s Mediterana koji destabilizuje atmosferu nad našom zemljom, dok odmicanjem visinskog grebena prema istoku s centrom smještenim nad Ukrajinom i Moldavijom njegov utjecaj sve više slabi na vrijeme u našoj zemlji. U prizemlju pad atmosferskog pritiska na vrijednosti malo iznad srednje ujednačenosti (1016 hPa).
 
Prognoza vremena: nakon pretežno sunčanog prijepodneva u poslijepodnevnim satima prognozira se većinom umjereno oblačno vrijeme. Usljed pritjecaja vlažnog zraka po visini s juga očekuje se da će doći do jačeg razvoja oblačnosti pa se u drugom dijelu poslijepodneva prognoziraju mjestimični pljuskovi s grmljavinom u višim područjima zapadne, jugozapadne, centralne istočne te djelomično jugoistočne Bosne i sjeveroistočne Hercegovine. Pljuskovi su danas najizgledniji na planinama u sklopu dinarskog sistema. Vjetar slab do umjeren, promjenjivog smjera. U većem dijelu Bosne puhat će istočnjak i sjeveroistočnjak, dok u Hercegovini jugo i jugozapadnjak. Večeras vjetar mijenja smjer na jugo u cijeloj zemlji. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 24 do 29, na jugu Hercegovine do 32 ºC.
 
Utorak, 22.09.2020. Sinoptička situacija: po visini dolazi do postepenog pojačavanja južnog strujanja uz sve izraženiju advekciju vlažne i nestabilne zračne mase s Mediterana ispred doline smještene centrom nad zapadnom Europom. U prizemlju slabiji utjecaj ciklonalne cirkulacije sa zapada uz pad atmosferskog pritiska na vrijednosti srednje ujednačenosti (1014 hPa).
 
Prognoza vremena: usljed pritjecaja sve vlažnijeg zraka po visini očekuje se postepeno naoblačenje koje će s juga u noći na utorak pristizati u našu zemlju. Prijepodne umjereno do pretežno oblačno vrijeme prognozira se za sjeverozapad, zapad, jugozapad i jug naše zemlje. Lokalni pljuskovi prognoziraju se uglavnom na jugozapadu Hercegovine. U ostatku zemlje prijepodne sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Tokom dana oblačnost s juga se širi i prema sjeveru pa se prognozira porast naoblake uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jačim razvojem oblačnosti prognoziraju se lokalni pljuskovi i grmljavina u većem dijelu zemlje. Učestalija kiša prognozira se za jug i jugozapad Hercegovine. Vjetar slab do umjeren, tokom dana mjestimično umjeren do pojačan, južnog smjera. Najslabiji vjetar prognozira se na sjeveroistoku Bosne. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 29, na sjeveroistoku Bosne do 31 ºC.
 
Srijeda, 23.09.2020. Sinoptička situacija: po visini dalje jačanje jugozapadnog strujanja sa Mediterana uz advekciju vlažnog i nestabilnog zraka prema Bosni i Hercegovini. U prizemlju utjecaj ciklonalne cirkulacije sa zapada u polju srednje ujednačenosti pritiska s tendencijom pada na vrijednosti malo ispod srednje ujednačenosti (1011 hPa).
 
Prognoza vremena: prijepodne na zapadu i djelomično sjeverozapadu Bosne prognozira se pretežno oblačno vrijeme, u ostatku Bosne malo do umjereno oblačno vrijeme uz postepen porast naoblake prema podnevu. Na jugu Hercegovine pretežno oblačno vrijeme sa kišom, lokalno izraženijim pljuskovima i grmljavinom. U drugom dijelu dana u većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima, češćim i lokalno izraženijim na jugu Hercegovine. Vjetar slab do umjeren, danju mjestimično pojačan, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 21 do 25, na sjeveroistoku Bosne do 29 ºC.
 
Četvrtak, 24.09.2020. Sinoptička situacija: po visini prolazno jačanje grebena s jugozapada ispred prostrane doline smještene nad zapadom Europe uz promjenu strujanja s jugozapadnog na zapadno te slabljenje pritjecaja vlažnog zraka prema našoj zemlji zbog čega dolazi do prolaznog isušivanja na vertikalnim stupcima atmosfere. Prema kraju termina usljed približavanja, a potom produbljivanja doline u zapadnom Mediteranu dolazi do postepenog jačanja strujanja koje postepeno okreće na jugozapadno. U prizemlju prolazno jačanje atmosferskog pritiska na vrijednosti oko srednje ujednačenosti (1014 hPa) ispred prostranog ciklonalnog polja sa pripadajućom frontom položenom od Španije do juga Norveške koje u noći na petak ponovo slabi na vrijednosti malo ispod srednje ujednačenosti (1012 hPa).
Prognoza vremena: prijepodne u većem dijelu južne Hercegovine prevladavat će pretežno oblačno vrijeme praćeno lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na zapadu i sjeverozapadu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok malo, danju do umjereno oblačno i sunčano vrijeme prognozira se u ostatku Bosne. Tokom dana slaba kiša ili lokalni pljusak prognozira se uglavnom na jugu Hercegovine, zapadu te djelomično jačim razvojem oblačnosti u višim područjima centralne Bosne. Padavine su najmanje izgledne na sjeveroistoku Bosne gdje se očekuju duži sunčani periodi. Vjetar slab do umjeren, većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 29 ºC.
 
Petak, 25.09.2020 Sinoptička situacija: po visini daljnje produbljivanje doline nad Đenovskim zaljevom ispred koje s jugozapada pritječe topao i vlagom bogata zračna masa koja jače destabilizuje atmosferu u našoj zemlji u vrlo jakom jugozapadnom strujanju. U prizemlju usljed približavanja fronte našoj zemlji položene od juga Skandinavije do zapadnog Mediterana slijedi dalji pad atmosferskog pritiska na vrijednosti ispod normalnih vrijednosti (1005 hPa) u izraženom polju gradijenta između sjevera i juga uz sve vjetrovitije vrijeme prema kraju termina prognoze.
 
Prognoza vremena: prijepodne na jugu Hercegovine, u Krajini i na zapadu Bosne prevladavat će umjereno, lokalno i pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje uglavnom sunčano vrijeme uz malu oblačnost uz postepen porast oblačnosti tokom dana. Poslijepodne umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i većinom suho vrijeme, izuzev juga Hercegovine i zapada Bosne gdje se prognoziraju lokalni pljuskovi. U večernjim satima očekuje se jače naoblačenje s jugozapada koje će se u noći na subotu proširiti preko većeg dijela zemlje. Lokalno u centralnoj Bosni mogući su slabiji pljuskovi, dok učestalije i sve jače padavine prognoziraju se za jug Hercegovine. Vjetar je u postepenom jačanju. Prijepodne u većem dijelu zemlje slab do umjeren, danju umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera, izuzev krajnjeg sjeveroistoka gdje se očekuje nešto slabiji vjetar. Na planinama prognoziraju se mjestimično olujni udari vjetra brzine do 60 km/h. Jutarnja temperatura od 15 do 19, u Krajini i Hercegovini do 23, a dnevna od 23 do 30 ºC.
 
Subota, 26.09.2020 Sinoptička situacija: po visini približavanje doline iz Đenovskog zaljeva prema našim područjima čiji centar se od Lombardije premješta preko Istre prema Podravini i jugu Mađarske uz vrlo snažno jugozapadno strujanje i pritjecaj vrlo vlažnog zraka sa jugozapada, dok prema kraju termina dolazi do začetka sekundarne doline nad Đenovom. U prizemlju dalji pad atmosferskog pritiska na vrijednosti blizu 1000 hPa, te prisutnost izraženijeg gradijenta u prostranom ciklonalnom polju smještenim nad našim regionom uz nastavak vjetrovitog vremena.
 
Prognoza vremena: prijepodne prognozira se umjereno do pretežno oblačno vrijeme u većem dijelu zemlje. Kiša, obilniji pljuskovi i grmljavina prognoziraju se na zapadu Bosne i u Hercegovini. U drugom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno uz lokalne pljuskove u većem dijelu zemlje, najmanje izglednim na sjeveroistoku Bosne. Izraženiji val vlage s juga prognozira se prema kraju dana koji će uzrokovati učestaliju kišu, izraženije pljuskove i grmljavinu većem dijelu zemlje. Obilnije padavine očekuju se u Hercegovini gdje se prognozira između 50 i 90, lokalno i do 110 mm kiše, a u ostatku Bosne od 10 do 20, lokalno do 25 mm. Vjetar umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne jugoistočnog smjera. U većem dijelu zemlje prognoziraju se olujni udari brzine 50 do 80 km/h. Jutarnja temperatura zbog izraženije južine veća je u odnosu na prosječne vrijednosti. U većem dijelu Bosne prognozira se toplo jutro uz najnižih 17 do 21, u područjima s izraženijom južinom lokalno i do 24 ºC, a dnevna od 23 do 28 ºC.
Figura 1: Sinoptička situacija nad Europom u petak, 25.09.2020. godine, prognozni model ICON-DWD. Našoj zemlji približava se prostrani frontalni poremećaj sa zapada koji značajnije destabilizira atmosferu nad zapadnom, srednjom i djelomično jugoistočnom Europom, a koji je vezan uz prostrano ciklonalno polje čiji centar je smješten nad Đenovskim zaljevom. Njeno daljnje produbljenje i pomjeranje prema istoku povlačit će sve više vlažnog zraka s jugozapada kontinenta s prednje strane sistema koje će pristizati u naša područja, zbog čega dolazi do česte obnove oblačnosti i obilnijih padavina, naročito u Hercegovini i zapadnim dijelovima Bosne u vrlo jakom izraženom jugozapadnom strujanju. Zbog izražene razlike u pritiscima u prizemlju, povišenijeg prema jugu i sniženijeg prema sjeveru, prevladavat će vrlo vjetrovito vrijeme, naročito u drugom dijelu petka i tokom subote.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA