15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

I dalje opasan zrak za zdravlje stanovništva. Najmanje do 15. januara bez značajnijih padavina

Kao i proteklih dana, statički stabilna atmosfera uslovljena poljem anticiklone bez razlike u pritiscima ne omogućava jače vertikalno kretanje zraka u kotlini, s obzirom na to da je konvekcija prekinuta na oko 750-780 m.n.v, što odgovara visini brda Hum, čiji vrh je na oko 816 m. U prilog svemu ovome ide i izražena temperaturna inverzija, vidljiva jasno na idućem primjeru.

Na izlaznoj stanici žičare na Trebeviću, temperatura zraka iznosi proljetnih 11 °C, dok je na Bjelavama čak 19 stepeni hladnije, -8 °C. Razlika između spomenute dvije stanice je svega 400 metara nadmorske visine. Podatak sa Trebevića nije relevantan, ali uzmemo li u obzir da je danas po visini od oko 850 hPa (cca. 1500 metara nadmorske visine) čak 8 °C, što je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine, ovaj podatak sa Trebevića dobija na svojoj vjerodostojnosti.

Ispod Huma su strujanja, izuzev lokalnih vjetrova, minimalna. Stabilnost atmosfere suzbija miješanje slojeva po vertikali te se zagađujuće čestice šire horizontalno. U uvjetima bezvjetrice lahko se akumulira smog. Izostanak lokalnog istočnog vjetra uvjetovao je zadržavanje kvalitete zraka opasnog po zdravlje stanovništva tokom protekle noći i na lokacijama koje su većinom u nešto boljem položaju nego je to uobičajeno sa ostatkom stanica, a prije svega mislim na Vijećnicu i Bjelave.

- OGLAS -

Utjecaj zapadnog vjetra pogurao je jučer nečistoće iz nižeg dijela grada u viši tokom dana, te je tako nakon jučerašnjeg jutra u kojem je indeks kvalitete zraka bio umjereno zagađen sada okarakterisan kao opasan. Vremenska prognoza u narednim danima ipak malo obećava, no i dalje prilično je izvjesno da će se aerozagađenje nastaviti barem do polovine januara. Iako će se istočnije od nas premjestiti hladna fronta, ona neće donijeti značajnije padavine, ali hoće dotok hladnijeg zraka po visini.

To će ublažiti i djelimično poništiti temperaturnu inverziju, i to nakratko, s kojom se prognozira manje poboljšanje kvalitete zraka na području našeg grada, prvenstveno u istočnom (višem) dijelu grada, na lokacijama gdje je istočnjak dominantniji (Vijećnica, Bjelave), dok se za zapad grada očekuje slična situacija kao i proteklih dana. Ogranak anticiklone iz oblasti srednje Europe sa pritiskom većim od 1030 hPa zavladat će već sutra, a u nedjelju ponovo pritječe osjetno topliji zrak po visini. To će ponovo sabijati hladniji zrak dublje u kotlinu i koncentracije zagađujućih čestica ponovo bi bile u porastu. S naglim porastom temperature po visini, hladan zrak gurao bi se dublje u kotlinu, tako da je pojava prizemnog oblaka (magle) ponovo moguća početkom sedmice.

- Advertisement -

Osim ponegdje lokalne kratkotrajne izmaglice ili industrijskog snijega, prema prognoznim modelima ikosahedralnog nehidrosatičkog modela Njemačke vremenske službe (ICON) i Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) bez padavina izvjesno je da smo sve do 15/16. januara 2020. godine. Do tada, udišemo i dalje vrlo nezdrav i opasan zrak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA