15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Izraženo zahlađenje, vrlo jak, na udare olujan vjetar u srijedu

„Sveta Agata (05.02), snigom bogata!“

Preko Balkanskog poluostrva, uključujući i našu zemlju, u poslijepodnevnim satima utorka dolazi do premještanja izraženijeg frontalnog poremećaja koji se zahvaljujući jakim uzgonskim vjetrovima po visini razmjerno brzo premješta jugoistočnije od naših područja, ali uz produbljivanje pripadajuće ciklone u srijedu istočnije od naše zemlje nad Crnim morem, padavina će i dalje biti u većem dijelu naše zemlje, naročito u centralnom i istočnom dijelu, zahvaljujući protusatnoj cirkulaciji karakterističnoj za ciklonalno polje.

Ona donosi vlažan zrak koji uz planinske lance konstantno obnavlja oblačnost zahvaljujući pripadajućoj orografiji. Izuzetak je krajnji jug Hercegovine gdje će olujna bura većinom iščistiti atmosferu od oblačnosti, pa će u tom dijelu zemlje po pitanju padavina srijeda biti mirnija.

- OGLAS -

 - Izraženo zahlađenje, vrlo jak, na udare olujan vjetar u srijedu

  Figura 1: apsolutna topografija i temperatura na 500 hPa (5,54 km visine) za srijedu, 05. februar/veljače 2020. godine. Analiza visinskog sloja atmosfere prognoznog produkta GFS, izvorni obrazac: Meteociel.fr. Na karti jasno vidljiv utjecaj hladne fronte koja će u noći na srijedu napustiti naše područje i dalje ka jugoistoku uz produbljenje doline prema istočnom Mediteranu te pripadajuće ciklone istočnije od naših područja sa centrom iznad Bugarske i Rumunije. U protusatnoj cirkulaciji u naše krajeve pritječe vlažan zrak što potpomaže obrazovanje oblaka nad planinskim lancima. Snažan gradijent pritiska (zgusnute izobare) između povišenog nad sjevernim Jadranom i sniženog atmosferskog pritiska nad njegovim južnim dijelom uzrokuju izraženo sjeverno visinsko strujanje.

- Advertisement -

 

  
Figura 2: Sinoptička karta za srijedu, 05. februar/veljače 2020. godine. Analiza prizemnog sloja atmosfere prognoznog produkta ICON, izvorni obrazac: Deutscher Wetterdienst. Na karti jasno vidljiv odmaknuti frontalni poremećaj dalje od naših krajeva uz produbljenje doline prema istočnom Mediteranu i pripadajućih ciklona, jedna nad Grčkom a druga nad sjeverom Crnog mora. U protusatnoj cirkulaciji prema našim područjima i dalje pristiže vlažan zrak koji uz planinske lance obrazuje i obnavlja oblačne procese i uzrokuje padavine.
 
Umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar koji će puhati kroz prijepodnevne sate utorka brzo će okretati svoj smjer u poslijepodnevnim satima kroz četvrti kvadrant, na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjeveru naše zemlje, a u frontalnoj zoni imat će mjestimično olujne udare.
 
Do kraja dana vjetar će promijeniti svoj smjer i u centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima naše zemlje, gdje će zapuhati također izraženiji sjeverac. Usljed izražene temperaturne razlike između dva visinska sloja, zagrijanog prizemnog sloja i hladnijeg visinskog sloja, pojavljivat će se uslovi za karakteristične vertikalne, tj. olujne razvoje oblačnosti uz vjerovatnoću za pojavu manjeg grada ili sugradice te izraženije grmljavine. Ne isključuje se mogućnost manjeg nevremena, najprije na sjeveru naše zemlje u momentu prelaska frontalnog poremećaja.
 
Na nadmorskim visinama iznad 400 metara kiša će, usljed pada temperature zraka, prelaziti u susnježicu i mokar snijeg, naročito u centralnim i istočnim područjima naše zemlje uz stvaranje snježnog pokrivača. U početku procesa prelaska kiše u snijeg prognoziraju se izrazito krupne pahulje snijega (tzv. „krpe“) koje se brzo lijepe za tlo.
 
Na planinama očekuju se snježni zapusi i mećave, a snažan vjetar stvarat će smetove na putnim pravcima. Prognozira se na planinama od 30 do 50 cm novog snijega. Na većim nadmorskim visinama iznad 400 metara, većinom, od 5 do 20 cm.
 
Padavine će do ponoći potom kratkotrajno oslabjeti i prestati, a novi val padavina slijedi u srijedu pred jutro. Jak, mjestimično i olujan vjetar sjevernog i sjeverozapadnog, s napuštanjem fronte i sjeveroistočnog smjera prognozira se za cijelu državu.
 
Sjeveroistočnjak će biti naročito jak prema kraju srijede, kada sa sjeverozapada i zapada ojača ogranak anticiklone. Posljedica je to vrlo sniženog atmosferskog pritiska nad jugom kontinenta, a povišenijeg nad njegovim sjevernim dijelom.
 
Razlika u pritiscima nad našom zemljom između sjevera i juga zemlje iznosit će nerijetko od 10 do 15 hPa jedinica u srijedu, što predstavlja snažnu razliku koja je dovoljna za obrazovanje jačih vjetrova. Na visokim planinskim vrhovima u srijedu prognoziraju se udari sjevernog vjetra i do 180 km/h, dok u nižim područjima Bosne od 50 do 90 km/h, a u Hercegovini udari bure mogu dostizati brzinu i do 140 km/h.
 
 
 Figura 3: Pokrivenost oblacima na području Balkanskog poluostrva u trenutku prelaska frontalnog poremećaja preko Bosne i Hercegovine.
 
U noći na četvrtak odmicanjem ciklone ka azijskom dijelu Turske i jačanjem polja anticiklone sa zapada kontinenta, doći će do postepenog prestanka padavina, a pojačat će se dodatno pritjecaj vrlo hladnog zraka iz oblasti Euroazije u izraženijoj sjeveroistočnoj struji, što će usloviti vrlo niske temperature zraka.
 
 
U periodu od 06. do 08. februara (četvrtak-subota) u jutarnjim satima vrijednosti temperatura zraka na visoravnima i platoima centralne, istočne i jugoistočne Bosne mogu se spustiti i ispod -8 ºC. Hladna jutra prognoziraju se do subote. Jačanje atmosferskog pritiska uslovit će djelimičnu stabilizaciju vremenskih prilika i djelimično razvedravanje, najprije na sjeverozapadu naše zemlje, a potom i u ostalim područjima.
 
 Figura 4: Prognozirani maksimalni udari vjetra na području domene Adria i Mediteran prognoznog modela ICON do četvrtka, 06. februara/veljače 2020. godine u 01h.
 
Od vikenda jača zonalno strujanje i vidljiv je aktivniji utjecaj Atlantika, što u naše krajeve mijenja strujanje zraka sa sjeveroistočnog na jugozapadno i donosi sve topliji zrak u naše krajeve. Stoga se za dane vikenda prognozira zatopljenje uz duže intervale sunčanog vremena. Temperature zraka ponovo u porastu, a snijeg je u topljenju.
 
O AEROZAGAĐENJU U NAREDNOM PERIODU
 
Najgore je iza nas. Do idućeg početka klimatološke zime nisu vidljivi slični scenariji ponavljanja januarskih epizoda, a vjerovatnoće za pojavu temperaturne inverzije su sve slabije. Za vrijeme stabilnih dana, zrak može biti umjereno zagađen, povremeno i kratkotrajno nezdrav, odnosno prognoziraju se jače oscilacije u kvaliteti zraka. Promjenjive vremenske prilike i jak vjetar sjevernog smjera povoljno utječu na kvalitetu zraka pa se narednih dana usljed izraženog vertikalnog miješanja zraka prognozira bezbjedan zrak u cijeloj zemlji
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA