15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Nakratko ćemo se dobro ugrijati u četvrtak, u subotu ponovo rashladiti

Srijeda, 11. mart 2020.

Sinoptička situacija: po visini jačanje termobaričkog grebena i jugozapadna advekcija. U prizemlju ogranak anticiklone iz oblasti zapadnog Sredozemlja.

Razvoj vremena: u prijepodnevnim satima u većem dijelu zemlje prolazno povećana oblačnost. Sredinom dana razvedravanje i sunčanije u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera.
Jutarnja temperatura zraka uglavnom od 1 do 7, na jugu Hercegovine do 10 ºC.
Tokom dana usljed izraženijeg dotoka toplote po visini, najviše vrijednosti dnevnih temperatura su osjetno veće u odnosu na protekle dane te se kreću od 14 do 20 ºC.

- OGLAS -

Četvrtak, 12. mart 2020.

Sinoptička situacija: po visini izraženiji utjecaj termobaričkog grebena i jugozapadna advekcija. U prizemlju ogranak anticiklone.

- Advertisement -

Razvoj vremena: u Bosni i Hercegovini prognozira se pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme.
Ujutro po kotlinama mjestimično može biti kratkotrajne magle ili niske oblačnosti. Vjetar slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, na jugu Hercegovine do 12 ºC. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 19 do 23, na jugu i sjeveru zemlje do 25 ºC.

Petak, 13. mart 2020.

Sinoptička situacija: po visini slabljenje termobaričkog grebena i formiranje visinske doline u Đenovskom zaljevu uz promjenu visinske advekcije na sjeverozapadnu sredinom dana i dotok hladnijeg zraka, najprije na sjeveru zemlje prema kraju dana. U prizemlju prostrani hladni front koji prelazi u noći na subotu preko Bosne i Hercegovine.

Razvoj vremena: prijepodne u Bosni i Hercegovini prognozira se pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. Poslijepodne postepeni porast oblačnosti zahvata sjevernu i sjeverozapadnu Bosnu, a do kraja dana i ostala područja Bosne. U noći očekuje se kiša. Vjetar slab do umjeren, južni.
Poslijepodne na sjeveru Bosne vjetar okreće smjer na sjeverni. Pri prelasku frontalne zone povremeno pojačan vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12 ºC. Najviša vrijednost temperature zraka uglavnom od 15 na krajnjem sjeveru Bosne, do 24 ºC na istoku Bosne i jugu Hercegovine.

Prvog dana vikenda znatno niže vrijednosti temperature zraka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA