15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Nedim Sladić: Pripremite ponovo topliju garderobu!

Pripremite ponovo topliju garderobu! U nastavku pregled vremena

Subota, 10.10.2020. 

Sinoptička situacija: po visini jugozapadno visinsko strujanje i advekcija toplije zračne mase. Prema kraju termina na višim i srednjim vertikalnim profilima atmosfere (500 i 700 hPa) upad vlage sa zapada kontinenta, na nižem profilu (925 hPa) poslijepodnevno isušivanje vlage. U prizemlju polje povišenog atmosferskog pritiska u slabljenju usljed približavanja prostranog frontalnog poremećaja položenog od juga Norveške preko centralne Europe do Iberijskog poluostrva i ciklogenezu u Đenovskom zaljevu. Primjetno je stacioniranje fronta nad sjevernom stranom Alpa. 

- OGLAS -

Prognoza vremena: ujutro i prijepodne u većem dijelu naše zemlje prognozira se povećana niska oblačnost, uz kotline i riječne tokove u slivu Bosne i Save magla koja će se do podneva raslojiti. U Hercegovini sunčano. Poslijepodne sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U noći na nedjelju prognozira se postepen porast oblačnosti sa zapada koje najprije zahvata Krajinu. Vjetar slab do umjeren, u sjevernoj Bosni sjeveroistočni, a u ostatku zemlje te u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 5 do 9, na jugu do 13, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 25 ºC. 

Nedjelja, 11.10.2020.  

- Advertisement -

Sinoptička situacija: u noći dolazi do pojačanja jugozapadnog visinskog strujanja sa prednje strane doline zbog koje počinje pritjecati sve više vlažan zrak iz Sredozemlja na višim i srednjim vertikalnim profilima (500, 700 hPa) uz daljnju destabilizaciju atmosfere. Na nižim slojevima (925 hPa) sve veće količine vlage, naročito na sjeverozapadu Bosne. U prizemlju prostrana fronta položena preko centralne Europe i sjevera Balkana uz pripadajuću ciklonu koja iz Đenovskog zaljeva se produbljuje i odmiče prema Tirenskom moru. 

Prognoza vremena: u prvim satima nedjelje doći će do porasta oblačnosti sa zapada, pa se ujutro i prijepodne u većem dijelu Posavine, Krajine, zapadne Bosne i jugozapadne Hercegovine prognozira pretežno oblačno vrijeme, dok u ostatku zemlje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme uz postepen porast oblačnosti prema podnevu. Popodne približavanjem ciklonalnog polja našoj zemlji kiša i pljuskovi se očekuju najprije u Hercegovini, na zapadu, jugozapadu Bosne i u Krajini. U većem dijelu zemlje bez padavina do večernjih sati. Nešto manje oblačnosti prognozira se na istoku i sjeveroistoku Bosne. U večernjim satima i noći na ponedjeljak očekuje se prelazak frontalnog poremećaja preko naše zemlje, pa će kiša zahvatiti veći dio naše zemlje. Intenzivnije padavine očekuju se u Krajini. Vjetar umjerene jačine, južni i jugozapadni, na sjeveroistoku i sjeveru Bosne sjeveroistočni. Prelaskom fronte preko naših područja zapuhat će umjeren do jak, sjeverni i sjeverozapadni, najprije u Krajini. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 14, a većinom od 15 do 22 ºC. Izuzetak je prostor Krajine i dijela Posavine gdje maksimumi su između 10 i 13 ºC. Smještanjem sa zadnje strane ciklone, u večernjim satima očekuje se pad temperature zraka u Krajini usljed spuštanja hladne zračne mase sa sjeverozapada. 

Ponedjeljak, 12.10.2020. 

Sinoptička situacija: po visini jugozapadno visinsko strujanje koje slabi uz priliv većih količina vlažnog zraka s juga kontinenta na srednjim i višim vertikalnim profilima atmosfere (500, 700 hPa), dok na nižim (850, 925 hPa) zadržavanje većih količina vlage uz priliv hladnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, najprije na sjeverozapadu Bosne, do kraja dana i na istoku Bosne. U prizemlju prelazak frontalnog sistema preko Bosne i Hercegovine prema Srbiji, ciklonalno polje u daljnjem produbljivanju koje iz Tirenskog mora se spušta u Gargano, a potom odmiče od Otranta rutom preko Albanije i Makedonije na sjever, dok istovremeno sa zapada kontinenta jača atmosferski pritisak koji se pruža ogrankom do juga centralne Europe s čije prednje strane pristiže hladniji zrak u Bosnu i Hercegovinu. 

Prognoza vremena: sa zapada zemlje se kiša i pljuskovi premještaju prema istoku Bosne. Prevladavat će pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Obilnija kiša i pljuskovi prognoziraju se u Hercegovini, centralnim, istočnim i djelomično sjeveroistočnim područjima Bosne poslijepodne i navečer. Prognozirana količina padavina u ovim područjima kreće se između 20 i 50, lokalno u Hercegovini do 80 mm, dok se najmanja količina prognozira na sjeverozapadu Bosne. Padom temperature zraka, od poslijepodnevnih sati na planinama iznad 1300 metara nadmorske visine kiša će preći u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, prema večeri i na nadmorskim visinama oko 1000 metara nadmorske visine. Usljed dodatnog pritjecaja hladnije zračne mase, ali i mjestimično obilnijih padavina, u noći na utorak snježna granica se može spustiti nakratko i ispod 800 metara nadmorske visine, pa se susnježica i prolazno snijeg očekuju i u brdovitim područjima. Vjetar slab do umjeren, sjevernog smjera. U Hercegovini u večernjim satima se prognozira jačanje bure. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 ºC. 

Utorak, 13.10.2020. 

Sinoptička situacija: po visini divergentno visinsko strujanje, u početku od jugozapadnog na sjeverozapadno, sa zadnje strane doline koja se iz smjera Albanije premješta prema Rumuniji uz kruženje vlažnog zraka, ali usljed narušavanja grebena sa zapada i produbljivanja doline prema kraju termina prognoze strujanje se ponovo mijenja sa sjeverozapadnog na zapadno. U prizemlju sa zapada kontinenta narušavanje polja visokog atmosferskog pritiska usljed produbljenja nove ciklone sa zapada, dok na vrijeme u našoj zemlji utječe prostrano ciklonalno polje sa istoka kontinenta, čiji utjecaj odmicanjem krajem dana prema Baltiku slabi u našoj zemlji. 

Prognoza vremena: prevladavat će pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na planinama sa snijegom, a pojave snijega ujutro i prijepodne može biti i po brdima. Poslijepodne očekuje se postepen prestanak padavina, najprije na sjeverozapadu Bosne, a prema večernjim satima i u ostatku zemlje. Vjetar slab do umjeren, povremeno na sjeveroistoku Bosne pojačan, zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini bura u slabljenju. U noći na srijedu vjetar će promijeniti svoj smjer na jugo. Jutarnja temperatura od -2 do 5, na jugu do 9, a dnevna od 4 do 9, na jugu do 14 ºC. 

U srijedu, 14.10.2020. prema trenutno raspoloživom materijalu se očekuje jačanje juga u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura od -3 do 4, na jugu do 9, a dnevna od 10 do 15, na jugu do 18 ºC. 

 

  / 

Figura 1: Sinoptička situacija nad Europom u utorak, 13.10.2020. godine, prognozni model ICON-DWD. Na karti vidljiv prostrani ciklon koji se iz smjera Otranta i Albanije premještao sjevernom rutom prema Rumuniji uz veći priliv vlažnog zraka koji Hercegovini, centralnim i istočnim područjima tokom večernjih sati ponedjeljka i noći na utorak uzrokuje veće količine padavina. 

  / 

Figura 2: Temperature zraka u utorak, 13.10.2020. u 08:00 ujutro, prognozni model ICON-DWD. Slično, kao i kod ECMWF simulacije, u utorak i srijedu očekuje se hladno jutro. Po brdima u noći na utorak i u jutarnjim satima očekuje se i snijeg. 

  / 

Figura 3: Prognozirane visine snježnog pokrivača do utorka, 13.10.2020, prognozni model ICON-DWD. Snijeg se većinom prognozira na nadmorskim visinama iznad 1300 metara u poslijepodnevnim satima ponedjeljka, a prodorom hladne zračne mase sa sjevera, snježna granica će se u noći na utorak spustiti, prema trenutnim simulacijama modela, i do 800 metara. Na najvišim planinama očekuje se formiranje snježnog pokrivača većeg od 15 cm. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA