15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Nedim Sladić: Što se sad dešava u Hercegovini s vjetrom?

Razlika u pritiscima sutra će biti srećom manja usljed ujednačenja atmosferskog pritiska i jačanja anticiklone, odnosno polja povišenog zračnog pritiska nad našim područjem. Zato će prestati i snijeg uskoro u Sarajevu i početi se djelimično razvedravati. Vjetar se uvijek kreće od polja povišenog prema polju sniženog pritiska zraka i puše sve dok se razlike ne izjednače. Zahvaljujući tome, bura će postepeno slabjeti sutra od prijepodneva.

Trenutno sa sjeverne strane Dinarida povišen atmosferski pritisak pojačava razliku u južnim Dinaridima, jer je s te strane on niži. Tu se stvaraju izrazito jaki gradijenti, gdje se izobare, odnosno linije koje povezuju mjesta sa istim atmosferskim pritiskom zbijaju (zbijene izobare).

Prelaskom strujanja preko Dinarida dobijamo efekt ubrzavanja prelazeći kosi/u uspon/strm (ne zove se džaba bura i “padajući vjetar”), jer taj žustri “mlaz” kada se s visine spušta u ravnicu zna stvoriti i vrlo velike brzine.

- OGLAS -

Međutim, upravo očekivano i jeste da je najveći naboj gradijenta (izrazito zbijene izobare) nad Hercegovinom i jugozapadnom Bosnom, s južne strane Dinarida, jer se općenito niži pritisak duže zadržava na jugu nego na sjeveru, pa je tamo noćas i najkritičnije, nerijetko s udarima i do 130 km/h.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA