15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Prognoza vremena za 02.04.2020.

Iako je prvi april, ne radi se o šali. Naš najjužniji grad Bosne i Hercegovine, Trebinje, se jutros zabijelilo sa 1 cm snijega. Snijeg u zimskim mjesecima u ovom gradu je rijetkost, a s obzirom na datum te klimatske karakteristike, radi se o izrazito kasnoj i neuobičajenoj, vrlo vjerovatno i nezapamćenoj pojavi. U fotogaleriji pogledajte kako je Trebinje izgledamo danas pod sniježnim pokrivačem.

Visinska ciklona koja je donosila vlažan zrak i destabilizirala atmosferu tokom današnjeg dana je sada odmaknula dalje prema Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj gdje će se popuniti, tako da će se vremenske prilike potpuno smiriti jer je u postepenom jačanju barički greben, uz zadržavanje hladne zračne mase, a nad našim područjem u prizemlju se nalazimo pod utjecajem istočnoeuropske anticiklone sa njene zadnje strane koje nam omogućava stabilne vremenske prilike.

Prijepodne u većem dijelu zemlje pretežno vedro, vrlo hladno uz umjeren i jak mraz. Po kotlinama u istočnoj Bosni može biti niske naoblake i magle. Jutarnja temperatura zraka na planinama većinom od -16 do -10 ºC, na sjeveru Hercegovine i u Bosni većinom od -6 do 0, na jugu do 4 ºC.

- OGLAS -

U drugom dijelu dana sunčano uz promjenjivu oblačnost. Umjerena naoblaka od poslijepodnevnih sati na istoku Bosne. Vjetar slab do umjeren, istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uz više sunca znatno veća nego proteklih dana, i uglavnom u rasponu od 8 do 13 ºC, na jugu Hercegovine do 17 ºC.

- Advertisement -

Smanjite boravak na otvorenom, na snazi je žuto upozorenje zbog niskih temperatura zraka u jutarnjim satima. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA