15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Prognoza za 29.03.2020

Premda smo jučer objasnili da je prisutan pijesak sa područja Sahare, nakon mnoštvo nedoumica koje su zbunjivale i stručnije kolege, napokon je riješen rebus. Djelimično, pustinjski pijesak je pristigao sa područja Sahare, ali glavni dio je ostao u Levantu, dok je nad naše područje pristizao onaj sa istoka – iz daleke Azije. Naime u istočnom strujanju iz pustinje Karakum povukla se velika količina pijeska potisnuta niskim vazdušnim pritiskom južnije od ovog područja, a nakon čega se usmjerila u uspostavljenom kanalu preko Kaspijskog i Crnog mora na Balkan.

Brzo će nam i pijesak nestati jer će nas vrlo brzo oprati kiša, a kao posljedica novog poremećaja sa sjevera koji će nas zahvatiti u ponedjeljak. Sutra visinska ciklona blago destabilizira atmosferu pa uz prisustvo oblačnosti prognozira se i pokoji proljetni pljusak, no oni će biti doista rijetki. U prizemlju pritisak je na normalnim vrijednostima pri nivou mora.

- OGLAS -

Prijepodne u većem dijelu naše zemlje bit će u znaku pretežno vedrog vremena. Jutro svježe, a najniža temperatura zraka kretat će se od 2 do 8 ºC, na jugu naše zemlje do 13 ºC.

Drugi dio dana donosi porast naoblake pa će prevladavati uglavnom umjereno do prolazno i pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kratkotrajna kiša ili pljusak mogući su u sjevernom, sjeveroistočnom, centralnom, istočnom i jugoistočnom području Bosne. Krajem dana na sjeverozapadu zemlje jače naoblačenje. Vjetar slab do umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 13 i 20 ºC.

- Advertisement -

Nova fronta donosi zahlađenje, a padavine se očekuju u ponedjeljak od popodnevnih sati. Najprije u Krajini popodne, a potom i u ostatku zemlje, uz dotok osjetno hladnije zračne mase u večernjim satima i naročito u noći na utorak, počet će padati snijeg i u nižim područjima. U centralnim područjima očekuje se stvaranje snježnog pokrivača već u utorak, a padavine nas prate sve do srijede. Temperature ujutro ponovo padaju do -4 ºC, na planinama vjerovatno i ispod -10, pri čemu mislimo na vrh Bjelašnice. Poštovani gledaoci, pravog proljeća i dalje nema na vidiku. Gledali ste vašu prognozu za nedjelju, 29.03.2020. godine. Do gledanja.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA