13.8 C
Sarajevo
09.05.2024

Sladić: Stabilizacija vremena od vikenda, ali i duže zadržavanje niske naoblake i magle, slijedi jače aerozagađenje

Podsjetimo se ponovo da je temperaturna inverzija nepravilan porast temperature zraka, odnosno, umjesto da temperatura zraka pada s porastom nadmorske visine, ona raste. Polje visokog zračnog pritiska nalazilo bi se u blizini naših područja početkom iduće sedmice što bi imalo za posljedicu nepostojanje većeg pritisnog gradijenta, a u takvim okolnostima vlada bezvjetrica.

Budući da će se u prizemnom sloju atmosfere nalaziti vlažan i već dovoljno ohlađen zrak, samo jedna vedrija noć može dodatno ohladiti podlogu. Prilivom toplijeg zraka po visini došlo bi do prisilnog guranja hladnijeg, fizikalno težeg zraka u kotlinu i izdizanja lakšeg, toplijeg zraka uvis pri čemu može doći do formiranja kotlinskog poklopca i dužeg zadržavanja magle i niske oblačnosti ispod kojeg nema horizontalnog strujanja zraka, što u uslovima stabilne atmosfere naposlijetku inhibira, tj. onemogućava miješanje slojeva po vertikali budući da su turbulentni vrtlozi koji bi miješali onečišćen zrak sa čišćim i na taj način razblaživali koncentracije zagađujućih čestica svedeni na minimum usljed nedostatka vjetra ispod poklopca, a disperzija zagađujućih čestica se u takvim okolnostima širi horizontalno.

Ne treba dodatno spominjati da u uslovima bezvjetrice, uz izuzetak lokalnih vjetrova u večernjim satima na istoku grada (Vijećnica, Bjelave) koji će blago čistiti gradsku sredinu, podrazumijeva i novo nakupljanje smoga, tj. ovog puta i veće onečišćenje zraka aeropolutantima, prije svega PM2.5 i PM10 česticama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA