15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Današnji dan podsjeća na april, u Sarajevu temperatura jedva 15 ºC u najtoplijem dijelu dana

Ako ste posegnuli danas za tanjom jaknicom, jasno je i zašto. Temperature zraka osjetno su niže u odnosu na julske vrijednosti za ovo doba godine. Prisjetit ćemo se da je jučer preko naših krajeva prešla hladna fronta koja je donijela kišu, pljuskove i zahlađenje, a sa sjeverozapada procurio je hladan zrak.

Na vrijeme u našim krajevima utječe danas visinska ciklona čiji centar se smjestio između Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog koje imamo nestabilno vrijeme. U protusatnoj cirkulaciji s juga nam pristiže vlažan i nestabilan zrak nošen južnim visinskim vjetrovima, a odmicanjem centra u toku noći prema Srbiji gdje će se naposljetku ona i popuniti, padavina će biti više prema istočnijim područjima Bosne.

  

Kao što ovdje možemo vidjeti, obilnije padavine do ponoći prognoziraju se na istoku Bosne i djelomično na istočnom dijelu Ze-Do i Tuzlanskog kantona gdje u kratkom vremenu može pasti i preko 20 mm kiše.

- OGLAS -

Sutra na vrijeme u našim krajevima sve izraženije djeluje ogranak anticiklone sa sjeverozapada, a utjecaj visinske ciklone umanjen je zahvaljujući udaljenosti od primarnog izvora vlage, i cirkulacija vlažnog zraka se najviše osjeća na istoku i sjeveroistoku Bosne kako se mijenja i visinsko strujanje s južnog na sjeveroistočno, potom i sjeverozapadno s kojim se zadržava svjež zrak.

Padavine su znatno slabije u odnosu na protekla dva dana, a suho je uglavnom u zapadnoj polovini zemlje. Jutro i prijepodne obilježit će većinom pretežno oblačno vrijeme. Kiša i slabiji pljuskovi prognoziraju se za područje Tuzlanskog i južnog dijela Ze-Do kantona, kao i uz gornji tok rijeke Drine. Na području juga Hercegovine i Krajine prognozira se umjereno oblačno i nešto sunčanije vrijeme. Svježe jutro prognozira se u većem dijelu naše zemlje. Jutarnja temperatura zraka između 8 i 14 ºC, na jugu Hercegovine do 19 ºC.

- Advertisement -

Poslijepodne i dalje lokalni, ali vrlo slabi pljuskovi koji su izgledniji na istoku Bosne. U ostatku zemlje prognozira se djelomično razvedravanje koje do kraja dana zahvata cijelu zemlju, pa će biti i kraćih sunčanih razdoblja, naročito prema sjeverozapadu.

  / 

Najsunčanije vrijeme očekuje se u južnoj Hercegovini. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini bura. Nakon današnjih temperatura zraka primjerene aprilskim vrijednostima, sutra ipak ugodnije, ali i dalje ispod prosjeka. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 19 do 24, a na jugu Hercegovine od 25 do 30 ºC.

Do srijede znatno više sunca, ali u utorak već mnogima će biti vruće. Bez brige, ne i prevruće.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA