15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Vremenska prognoza za 15.05.2020.

U toplijem dijelu godine nije neuobičajeno da sa jačim južnim vjetrom pristignu i koncentracije saharskog pijeska.

Takav scenario se desio i ovog puta. U naše krajeve postoje dvije trase kojima dolaze na daljinu koncentracije pijeska. Jedna, ne tako česta, je iz područja centralne Azije.

Takvu epizodu smo imali krajem marta 2020. godine i bila je uzrokovana poljem sniženog atmosferskog pritiska nad Iranom i povišenog nad Kazahstanom, u čijem kanalu preko Crnog mora je pristizao pijesak iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog mora. Druga je saharska depozicija pijeska, odnosno koncentracije koje stižu iz pustinje Sahara. Ona je učestalija, a takvu situaciju imamo sad.

- OGLAS -

Nad Iberijskim, tj. Pirinejskim poluostrvom, usljed utjecaja ciklonske aktivnosti, usisavale su se čestice pijeska iz područja Magreba i potom se u vrpci vrlo brzih vjetrova, koju još zovemo i atmosferska rijeka, tj. jetstream, na oko 5,5 km po visini pristizala u naša područja.

Situacija je bila takva da su vjetrovi na ovoj visinama imali brzine i preko 100 km/h, a vrpca vjetrova usmjerena direktno prema zapadnom Balkanu, što uključuje i našu zemlju i odaje da smo imali jugozapadno strujanje.

- Advertisement -

Saharski pijesak je postao primijetan građanima kroz žute taloge od lokalnih pljuskovitih padavina koje smo imali jučer, pa smo mogli svjedočiti prljavim staklima i automobilima. Osim toga, saharski pijesak povećava spuštanjem zračne mase s visine u prizemlje i koncentracije lebdećih PM čestica pri čemu zrak se onečišćava, pa svojevrsno imamo i pojavu aerozagađenja.

Upravo ovaj vreli zrak koji nam je pristigao sa sjevera Afrike po visini spuštao se proteklih dana u niže slojeve tako što se zagrijavala podloga u vidu pojačanog južnog vjetra i sunčanih intervala. Upravo južni vjetar, koji je poprimio sve karakteristike fena jer nije imao izvor hlađenja zbog toplote i prizemlja i visine, kao i oblačnost su bili dovoljni okidači pojave tropske noći u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a 14.05. u Gračanici i Bihaću.

Budući da je pojava tropske noći ne tako česta pojava u Sarajevu koja se i ljeti rijetko zabilježi, ovog puta moram priznati da se desila preuranjeno i da je neuobičajena pojava, a imali smo ovakvu situaciju svega dva puta u maju od početka mjerenja, što potvrđuje neuobičajenost. Naime prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tropsku noć u maju imali smo prije ove još samo 28.05.1993.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA