22 C
Sarajevo
05.05.2024

Zijad Bećirović: “Dodik će u zatvor ili će pobjeći! Dodik ima tri milijarde u Sloveniji!”

Bećirović „raskovao“ šta se krije iza nestabilne političke situacije u BiH: „BiH je u opasnosti! EUFOR-ov general je Orbanov čovjek!“
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, otkrio tri moguća „puta“ Milorada Dodika: „On ima tri mogućnosti: biti procesuiran zbog kriminala ili zbog izazivanja sukoba. Treći je bježanje iz zemlje! U opticaju su tri milijarde njegovog novca!“

Salihović: „Kako komentarišete nove prijetnje Milorada Dodika?“

Bećirović: „Nažalost, Dodik odavno ne zavređuje pažnju, ali moramo odgovoriti na ovakve prijetnje. Svaku retoriku vezanu za otcjepljenje moramo shvatiti ozbiljno! Velikosrpskom projektu je presuđeno u Haagu i sada imamo obnavljanje takve ideje! Ako se nešto već jednom desilo, isto se može i ponoviti! Nisu odustali od takvog cilja, a iza toga se kriju kriminal i korupcija! SAD neće dopustiti bilo čiji utjecaj u jugoistočnoj Evropi!”

Salihović: “Šta je Dodik sposoban uraditi iz straha?”

- OGLAS -

Bećirović: “Kada miša satjerate u ćošak, možete svašta očekivati! Imovina, sredstva – gramzivost… to je pozadina! Kad uzjašete institucije, imate ogroman novac – mislite da ste nedodirljivi! Moćni kad gube – gube sve! Dodik je na tom putu!”

Salihović: “Kako komentarišete stav prof. Hadžidedića o mogućoj ‘podjeli’ unutar EUFOR-a?”

Bećirović: “Prof. Hadžidedić je dobro secirao situaciju! Upozoravali smo na dolazak Orbanovog generala na čelo EUFOR-a! Mađarskog generala treba imati pod prismotrom zbog mogućih scenarija s EUFOR-om – ako bi se podijelili unutar tog tijela!”

Salihović: “Mislite da bi general prije poslušao Orbana nego NATO?”

Bećirović: “General pripada mađarskoj državi, a čiji je on…? Orbanov! Postoji realna opasnost od EUFOR-a!”

Pogledajte kako je Zijad Bećirović razotkrio, pa matirao Dodika: “Kada govori o Dejtonu, Dodik kaže da neće duh Dejtona već slovo Dejtona. U rezoluciji o genocidu u Srebrenici nigdje se ne spominje ni entitet ni Srbija ni Srbi kao genocidan narod! Ali onda Dodika ne zanima slovo rezolucije već duh rezolucije!”

Cijelo gostovanje Zijada Bećirovića pogledajte u videoprilogu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA