12.7 C
Sarajevo
04.05.2024

Zlatar: “Dodik mora biti procesuiran! Srbija urušava Dejton, sinhronizovana s entitetom RS!”

Zlatar: “Srbija je propustila priliku za katarzu!”
Gostujući u “Bosanskom vjestniku”, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Emir Zlatar, poručio je da Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca izjavu Milorada Dodika – o "potezima koje će iz RS-a poduzeti ukoliko navedena rezolucija bude usvojena 2. maja" – smatra prijetnjom miru u BiH!

“Sve kreće od narativa! BiH će se odbraniti! Prilike nisu ni slične kao devedesetih! Oni neka se brane, neka se suoče sa svojom prošlošću! Genocid je zločin koji je imao namjeru, plan, organizaciju i izvršenje i to je uradio čitav sistem, a ne pojedinci! Dodik je opsovao genocid – mora biti procesuiran! Srbija ovakva kakva je sad nema mogućnost da se pridruži bilo kakvom civiliziranom i demokratskom svijetu! Srbija nas uništava i razara trideset godina! Građani Srbije su najveće žrtve vlastite politike njihove zemlje!”, poručio je Zlatar.

Zlatar je kazao i da je rezolucija o Srebrenici bila prilika za katarzu kada je riječ o Srbiji.

“Vučić je rekao da probamo obuti tuđe cipele. Probali smo – ukradene su i krvave! …ali uklapamo se u cipele Žarka Koraća, Vuka Draškovića, Sonje Biserko, Bojane Selak, ‘Žena u crnom’… Režim ih sistemski ušutkuje”, zaključio je Zlatar, potcrtavajući da u Srbiji ima jako mnogo dobrih ljudi.

- OGLAS -

Pojasnio je i da je genocid pravna, sudska činjenica, te da su velike svjetske sile na našoj strani kada je riječ o usvajanju rezolucije.

Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA