13.8 C
Sarajevo
29.09.2024

Crne slutnje Estonaca: Poznato kad će Rusija zaratiti s NATO-om!

Sve veći broj zapadnih dužnosnika upozorava na vojnu prijetnju Rusije zemljama na istočnom krilu NATO-a i poziva Evropu da se pripremi za ponovno naoružavanje.

Rusija se priprema za mogući vojni sukob s državama Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koji bi se mogao dogoditi u sljedećih deset godina, objavila je u utorak Estonska vanjska obavještajna služba.

“Rusija je krenula putem dugotrajne konfrontacije i Kremlj se vjerojatno priprema za mogući sukob s NATO-om koji bi se mogao dogoditi u sljedećih deset godina”, rekao je šef Estonske obavještajne službe Kaupo Rosin, dodajući da je ovo zaključak je donesen na temelju planova Rusije da udvostruči broj snaga raspoređenih na granici s Finskom i baltičkim državama.

Dodao je da je ruski vojni udar vrlo malo vjerovatan u kratkom roku, dijelom zato što Rusija sada treba svoje trupe u Ukrajini. Napad će ostati malo vjerovatan sve dok Evropa također jača svoje oružane snage kako bi parirala ruskim.

- OGLAS -

“Ako se ne pripremimo, vjerovatnoća ruskog vojnog udara bit će mnogo veća”, dodao je Rosin, dodajući da se, prema njegovim riječima, NATO i njegovi saveznici kreću u dobrom smjeru.

Baltičke zemlje povećale su svoju vojnu potrošnju na više od dva posto BDP-a nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine. NATO saveznici također su tamo povećali svoju prisutnost vojnika.

- Advertisement -

Njemačka planira poslati 4800 vojnika u regiju u stanju pune pripravnosti do 2027. u svom prvom stalnom stranom raspoređivanju nakon Drugog svjetskog rata.

Sve veći broj zapadnih dužnosnika upozorava na vojnu prijetnju Rusije zemljama na istočnom krilu NATO-a i poziva Evropu da se pripremi za ponovno naoružavanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA