12.7 C
Sarajevo
10.10.2024

Erdogan stiže u Srbiju i Albaniju: Sastat će se s Vučićem, a onda ide na otvaranje džamije u Tirani

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) danas stiže u posjetu Srbiji, treći put u posljednjih nekoliko godina.

Erdogan će boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji danas i sutra, saopćio je Kabinet predsjednika Srbije. Navodi se da će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dok detalji posjete nisu saopćeni.

Prethodno je Erdogan posjetio Srbiju posljednji put u septembru 2022. godine. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je tada od turskog predsjednika pomoć u isporuci električne energije iz Azerbejdžana u Srbiju.

- OGLAS -

Aleksandar Vučić je izjavio tada da je s Erdoganom razgovarao o većoj vojnoj saradnji i većoj saradnji namjenskih industrija Srbije i Turske. Ponovio je da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice “Bajraktar”, ali kupovina nikada nije i realizirana.

Tada je potpisan i protokol kojim je omogućeno putovanje državljana Srbije i Turske u te dvije zemlje s ličnom kartom. Prije toga turski predsjednik je došao u Srbiju 2019. godine, kada je obilježeno 140 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje.

- Advertisement -

Zbog dosadašnjih ulaganja u razvoj infrastrukture Novog Pazara, predsjednik Turske u aprilu 2018. godine je proglašen počasnim građaninom tog najvećeg grada sandžačke oblasti, na jugu Srbije. Šest mjeseci prije toga, 2017. godine, Erdogan je i posjetio Novi Pazar, gdje ga je, na centralnom trgu ispred gradske kuće, dočekalo više hiljada stanovnika.

Nakon toga Erdogan odlazi u Albaniju, gdje će prisustvovati otvaranju Tiran Namazgah džamije, inače najveće na Balkanu, čiju je izgradnju finansirala Turska.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA