8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Izvještaj UN-a: Izrael gušio palestinske zatvorenike vodom, puštao pse na njih i izgladnjivao

Mnogi su držani bez optužbi ili pristupa advokata i u jadnim uvjetima.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava zaključio je da su Palestinci oteti iz Gaze od 7. oktobra mučeni. Izvještaj UN-a prikupio je svjedočanstva muškaraca, žena i djece koji su bili zatočeni, a koji su opisali da su “držani u objektima nalik kavezima, goli dugo vremena, samo na pelenama”.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk nedavno je rekao da svjedočanstva koja je primio njegov ured sugerišu da su izraelske vlasti nanijele “užasna djela” Palestincima, uključujući “gušenje vodom i puštanje pasa”.

Mnogi su držani bez optužbi ili pristupa advokata i u jadnim uvjetima.

- OGLAS -

“Svjedočanstva koja su prikupili moj ured i drugi subjekti ukazuju na niz užasnih radnji, kao što je gušenje vodom i puštanje pasa na pritvorenike, među ostalim, što predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava”, naglasio je Turk.

U izvještaju se navodi da su “najmanje 53 palestinska zatvorenika” umrla u izraelskim pritvorskim objektima. U dokumentu na 23 stranice također su istaknute “optužbe o mučenju i drugim oblicima okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja”, uključujući seksualno zlostavljanje žena i muškaraca. Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog velikog broja privedenih osoba.

- Advertisement -

U Gazi su većina zatočenih muškarci i dječaci u adolescenciji. Mnogi su oteti dok su tražili utočište u školama, bolnicama i stambenim zgradama ili na kontrolnim punktovima dok su bili prisilno raseljeni sa sjevera na jug teritorija, navodi se u izvještaju.

S više detalja, izvještaj je pokazao da su uvjeti u vojnim pritvorskim objektima posebno teški, gdje se djeca ponekad drže zajedno s odraslima. Njihova svjedočanstva opisuju izdržavanje dugotrajnog vezivanja očiju, uskraćivanje hrane, sna i vode, kao i izlaganje elektrošokovima i opeklinama od cigareta. Neki zatočenici također su izvijestili da su psi bili spušteni na njih, podvrgnuti vodenom gušenju i da su ih vješali o strop sa zavezanim rukama. Nadalje, i žene i muškarci prijavili su da su doživjeli seksualno i rodno uvjetovano nasilje.

“Međunarodno humanitarno pravo štiti sve one koji se drže u pritvoru, zahtijevajući njihovo humano postupanje i zaštitu od svih činova nasilja ili prijetnji nasiljem. Međunarodno pravo zahtijeva da se prema svima onima koji su lišeni slobode postupa humano i dostojanstveno, te strogo zabranjuje mučenje ili drugo zlostavljanje, uključujući silovanje i druge oblike seksualnog nasilja. Tajni, produljeni pritvor bez komunikacije s drugim svijetom također može predstavljati oblik mučenja”, kazao je Turk.

Visoki komesar obnovio je svoj zahtjev za hitnim oslobađanjem svih Palestinaca koje je Izrael proizvoljno zatvorio. Također je pozvao na brze, temeljite, neovisne i transparentne istrage svih incidenata koji uključuju ozbiljna kršenja međunarodnog prava, osiguravajući da počinitelji odgovaraju i da žrtve i njihove porodicedobiju pravdu i odštetu.

Vrijedno je napomenuti da je Izrael zatočio najmanje 5000 Palestinaca od oktobra 2023. godine. Sudbina i uvjeti pritvora mnogih od tih osoba ostaju nepoznati, prema Uredu za medije u Gazi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA