7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Japan neočekivano ušao u recesiju

Japan je krajem prošle godine neočekivano ušao u recesiju, izgubivši titulu treće najveće svjetske ekonomije u odnosu na Njemačku i izazivajući sumnju kada će centralna banka početi napuštati svoju decenijsku ultra “labavu” monetarnu politiku.

Neki analitičari upozoravaju da bi moglo doći do još jedne kontrakcije ekonomije u tekućem kvartalu zbog slabe potražnje u Kini, usporene potrošnje i zaustavljanja proizvodnje u fabrici Toyota Motor korporacije. Sve ovo ukazuje na izazovan put ka ekonomskom oporavku i kreiranju politike.

“Ono što posebno upada u oči je sporost u potrošnji i kapitalnim izdacima koji su ključni stubovi domaće potražnje”, rekao je Yoshiki Shinke, viši izvršni ekonomista u Dai-ichi Life Research institutu. “Ekonomiji će za sada nedostajati zamah bez ključnih pokretača rasta.”

- OGLAS -

Iako mnogi analitičari i dalje očekuju da će Banka Japana ove godine postupno ukinuti svoje ogromne monetarne stimulacije, Reuters dodaje kako slabi podaci mogu dovesti u sumnju njenu prognozu da će porast plata poduprijeti potrošnju i trajno zadržati inflaciju na oko ciljanih 2%.

“Dva uzastopna pada BDP-a i tri uzastopna pada domaće potražnje su loše vijesti, čak i ako bi revizije mogle promijeniti konačne brojke na margini”, rekao je Stephan Angrick, viši ekonomista u Moody's Analyticsu. “To otežava centralnoj banci da opravda povećanje kamatnih stopa, a kamoli niz povećanja.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA