13.8 C
Sarajevo
17.09.2024

Komemorativna sjednica ANU BiH u čast Slave Kukića: “Moralnim osobinama je stekao poštovanje i svojih protivnika”

Dan nakon sahrane na groblju u Vinjanima kod Posušja, danas je u Sarajevu održana komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u čast akademika Slave Kukića, koji je preminuo 7. septembra u 71. godini života. Komemoraciji su prisustovali brojni članovi akademske zajednice u BiH, a prisutnima se između ostalih obratio i akademik Miodrag Simović.

U emotivnom govoru, Simović je kazao kako je ovo “posljednje zbogom” akademiku Kukiću, velikom stručnjaku, humanisti, mudrom i dragom čovjeku izuzetnih odlika.

“Njegov životni put i javni angažman su primjer moralne uspravnosti, poštenja i dosljednosti. Ostao je odan patrijarhalnim vrijednostima, svojim mladalačkim idealima, svojim patriostkim opredjeljenjima”, naglasio je Simović.

- OGLAS -

O kvalitetima pokojnog Kukića nastavio je govoriti u superlativima.

“Raspolagao je znanjima iz najrazličitijih oblasti, posjedovao psihičku i fizičku snagu, krasile su ga snažne emocije, bio je čovjek izuzetne inteligencije, istinki lider u svemu što je radio, ljudi su ga voljeli i poštovali, bio je spreman da nesebično i otvoreno izlaže sudu i javnosti svoje mišljenje”, istaknuo je Simović, i nastavio:

- Advertisement -

“Nije bilo mnogo onih koji su bili spremni da ga čuju a kamoli da ga javno podrže ili slijede. Služi mu na čast da je moralnim osobinama, čvrstinom i dosljednošću stekao poštovanje i svojih protivnika”.

Studenti su ga smatrali pravim profesorom i gospodinom

Simović je u nastavku izložio i bogatu osobnu, profesionalnu i akademsku biografiju akademika Kukića.

“Isticao je da se studentima najviše pomaže suštinskim savladavanjem materije i formiranju ličnosti, razumijevanjem, objašnjavanjem i potsticanjem, pružao je mnogo na tom planu. Studenti su željeli da polažu kod njega, svjesni da rezultat ispita zavisi od njih samih, smatrali su ga pravim profesorom i gospodinom”, dodao je.

Posljednjem ispraćaju Kukića u rodnim Vinjanima prisustvovali su predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, između ostalih, profesori Muris Čičić, Mirko Pejanović, Mile Stojić, Asim Mujkić, Nerzuk Ćurak, Sarina Bakić, Esad Bajtal, potom Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, bivši član CIK BiH i veliki prijatelj prof. Kukića, kao i mnogi drugi, piše Valter portal.

Sahrani je prisustvovao i predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar razvoja, poduzetništva i obrata FBiH Vojin Mijatović, delegacija SDP-a BiH i brojni drugi predstavnici poilitičkog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Nakon vijesti o smrti, od akademika Kukića oprostile su se brojne javne ličnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA