4 C
Sarajevo
01.10.2024

Konaković: BiH nužno treba sigurnosni NATO kišobran

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, nakon radne posjete SAD gdje je učestvovao na NATO samitu u Vašingtonu, poručio je da bi uvijek izabrao članstvo u NATO-u pa tek onda u Evropskoj uniji, jer, kako je naveo, “BiH nužno treba sigurnosni kišobran, koji garantuuje i liječi sve one balkanske rane, te da je ta sigurnost prvi i osnovni preduslov za razvoj bilo koje ekonomije”.

On je danas na konferenciji za medije naveo kako će uraditi sve da se BiH približi NATO-u uprkos suprotnom stavu iz Republike Srpske.

Tokom posjete SAD u St. Louisu Konaković se sastao s predstavnicima brojne bh. zajednice za koju je kazao da radi odličan posao i ima odličnu saradnju sa senatorima.

- OGLAS -

U tom smislu, Konaković je naveo da se u SAD susreo i s nekim od republikanskih senatora od kojih ne očekuje promjenu stava prema BiH, za razliku od onih koji najavljuju promjene eventualnom promjenom američke administracije.

Ministar vanskih poslova BiH osvrnuo se i na obilježavanje 11. jula u Generalnoj skuštini UN-a, te kazao i kako je bila besmislena kampanja vlasti u Srbiji protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

- Advertisement -

– Nadam se da će buduće vlasti smoći snage da se poklone žrtvama – kazao je Konaković.

U narednom periodu Konaković je najavio je posjete Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Bledu, kao i SAD gdje će prisustvovati Skupštini Ujedinjenih nacija. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA